Спектакъл за Мерилин Монро на старозагорска сцена


„Процесът Мерилин Монро” на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер, оживява утре вечер -14-ти юли от 21 часа в Античния форум в Стара Загора. Спектакълът е на Русенската опера, която гостува с две представления в града на липите.
Либретото е на Джейрон Тино, диригент босненецът Андрия Павлич, режисьор Огнян Драганов, художник на костюмите Първолета Чавдарова-Летиция.
„Процесът Мерилин Монро“ е нова оперна творба, родена в една от музикалните столици на света - Виена. Създателите на спектакъла показват, че операта разказва не само истории от миналото или приказни сюжети.„Процесът „Мерилин Монро“ е последната творба на Роланд Баумгартнер. Съдържанието на операта отразява именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро.

Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Оживяват познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, пораждат противоречиви реакции. Финалът е отворен. Крайното решение ЗА или ПРОТИВ е в ръцете на публиката-жури.
Световната премиера на „Процесът Мерилин Монро” от 29-ти октомври миналата година в Русе.