Първият в нашата страна „Празник на келтите в Долината на тракийските царе” организират на 1 май в Мъглиж, обявиха организаторите на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора.

На този ден келтите са отбелязвали Празника на Слънцето известен като „Белтен”. Съорганизатори на първото издание са Община Мъглиж, Сдружение „Ценности”, Бургас, Келско общество” и Сдружение „Творецъ”.


Преди двайсет и три века войнствените келти основали в Тракия царство, което археолозите още търсят.
При археологически разкопки в началото и края на 20 век са открити артефакти ,които свидетелстват за келското присъствие в село Тулово ,община Мъглиж и Странджа- Сакар, припомни кметът на Мъглиж Господин Господинов. „Според проф. Александър Фол келтите са имали бракове с траки, а наследниците им, които той нарича „тракокелти” са част от съвременното население на България”, добави кметът.


Игри, демонстрации и концерт на келтска музика на група The A.X.E. Projekt са основни акценти в програмата. В демонстрациите ще се включи и Школата за прабългарско оцеляване „Багатур”. Сдружение „Творецъ” ще подреди Улица на занаятите и ще представи различни майстори, които ще ни върнат във времето на келтите с живопис, керамика и вълнен текстил във времето на келтите.


Организаторите се надяват празникът на келтите да стане ежегоден. Писмо с подкрепа от Келското общество във Франция има дава надежда празникът да стане международен.