Казанлъшките читатели: жени, ученици, безработни. Рекордьорът на 9


17 421 читатели са посетили общинската библиотека "Искра" през изминалата година.

Това показват обобщените данни на казанлъшката общинска библиотека, разпространени от директора й Анна Кожухарова.

През 2019 година в електронната база данни на библиотеката са регистрирани близо 12 хиляди души.

От общия брой ползватели, активните с пререгистрации за изминалата година са 3 761. Четири пъти повече са виртуалните потребители на библиотечните услуги - 13 660, сочат данните.

Половината от ползвателите на библиотеката са ученици - 50% 27% са пенсионерите и безработните, а децата от 7 до 14 години са 1 426.

Общинската библиотека е регистрирала и респектиращ брой читатели, които не са в училищна възраст- деца до 6 години- 144.

Традиционно по-големия борй читатели са жени- те са 69% от всички посетители и читатели на библиотеката. Ползващите услугите й висшисти са 916 човека.

Най-малкият читател в библиотеката е на година и половина, а най- възрастният на 91 години.

През миналата година библиотеката има и свой рекордьор сред читателите си- това е 9 годишно момче, което на седмица е заемало по 5 книги. За една година третокласникът е прочел общо 275 книги.

Освен местни, казанлъшката библиотека има читатели и ползватели от други страни: Великобритания, Турция, Германия, Русия, Испания, САЩ, сочи библиотечният анализ.

През 2019 година казанлъшката библиотека е била посетена общо 62 хиляди пъти, или средно дневно по 156 пъти, като от тях виртуалните са 16 157.


6 574 са били посещенията с цел ползване на интернет в библиотеката.

Всеки един читател на библиотека "Искра" през миналата година е имал средно 16,4 посещения, показват данни от анализа.

Традиционно най- голям е процентът на заеманата художествена литература - 64%, следвана от обществено- политическата - 15 133 и литературата за изкуството- 3 191.

Най- нисък е бил читателският интерес към литературатаи документите, свързани с краезнанието- едва 6% от посетителите на библиотеката са предпочеле да заемат такъв тип четиво.

В края на миналата година библиотечният фонд на ОБ "Искра" е почти 38 хиляди тома.

Сред тях има нови 1382, закупени от колектива на библиотеката и други 1948 тома от дарения. Стойността на дарената литература се изчислява на почти 19 хиляди лева.

За да поддържа интереса на читателите си, през тази година направенияот библиотечната управа абонамент за нови издания и периодика е за малко над 4 хиляди лева.

От проекти, извън бюджета и собствените си средстав, през 2019 година в казанлъшката библиотека са привлечени други 13 487 лева.

.