"Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО" е мотото на изложба, която се открива в Казанлък в изложбена зала "Иван Милев", съобщава БТА по информация на д-р Пламен Петков, директор на Художествената галерия в града. Тя се организира от екип на Държавния културен институт към министъра на външните работи, Община Казанлък и Художествена галерия - Казанлък. Експозицията е част от международното отбелязване на 75-ата годишнина от основаването на ЮНЕСКО и 65-ата годишнина от българското членство в нея.

Акцент в изложбата е представянето на красотата и уникалността на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културно и природно наследство. Погледът е през обектива на Иво Хаджимишев, насочен към седем обекта от културното наследство на страната ни, два обекта на природното наследство и един сериен обект, в който е включена и България.

Посетителите на експозицията могат да се насладят на гледки от вековните букови гори на резерватите в Национален парк "Централен Балкан" като част от сериен обект на ЮНЕСКО "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа", на Ивановските скални манастири, Природен резерват "Сребърна", Свещарска гробница, Мадарски конник, Национален парк "Пирин", Боянска църква, Стар град на Несебър, Рилски манастир и Казанлъшка гробница. Професионалните художествени фотографии са придружени от триезични научно издържани текстове - на български, английски и френски.

Откриването е на 15 декември от 17.30 ч. в залата на ул. "Искра" 4 - Казанлък.

Екипът на Художествена галерия - Казанлък, призовава да бъдем отговорни и да спазваме противоепидемичните мерки. Носете своите зелени сертификати, предпазни маски и спазвайте физическа дистанция, за да можем да продължим да бъдем заедно в изкуството.