Художникът Росен Дончев спечели конкурса за шеф на културата и туризма в Казанлък

Художникът Росен Дончев спечели конкурса за началник отдел „Култура и туризъм“ в община Казанлък. Това стана, след като по-рано днес тримата претенденти за поста, допуснати до защита на концепция на тема: „Културно-историческите особености на Община Казанлък, тяхната проекция в европейското пространство и маркетинг на туристическите продукти“ трябваше да защитават написаното от тях пред 5 членна общинска конкурсна комисия и да отговарят на въпроси и решават казуси от пряката работа, която трябва да извършва началниът на този отдел.
И преди днешната среща с комиисята, надпреварата между тримата претенденти бе оспорвана, като разликата между първия и третия бе само 25 стотни в полза на единствения мъж сред тримата кандидати- художникът Росен Дончев. Той получи оценка на концепцията си от „добър“ 4,25. С 4,10 оценка бе библиотекарката Теодора Георгиева. Концепцията на артмениджърът Мария Стефанова бе с оценка добър 4,00.
Росен Дончев се е представил най- убедително по време на защитата на концепцията си, е решението на конкурсната комисия. Преди да бъде назначен на поста ще се изчака 14 дневния срок, за евентуално обжалване на конкурсните резултати от някоя от участващите страни.

/ на сн. Росен Дончев с художничката Ваня Запрянова, по време на откриването на изложбата "5 години Ателието и приятели"/


Спечелилият конкурса 53 годишен Росен Дончев е художник -иконописец. Роден е в Габрово, но от годиин живее в Казанлък. Има две висши образования- по българска филология от СУ „Св.Климент Охридски” и по живопис от Шуменския университет. Преди това е завършил Средното специално художествено училище за приложни изкуства „Св. Георги” –в град Трявна.


В конкурсната комисия, освен председателят й Сребра Касева- доскорошен началник на отдел „ Култура и туризъм“, сега началник кабинет на кмета са били главният архитект на община Казанлък Георги Стоев, юристът Здравко Балевски от отдел „Правно-нормативно обслужване и човешки ресурси“, Стефка Бездичка, специалист „Човешки ресурси“ и Петя Минчева, младши експерт „ счетоводство в културата“.
Противно на масовата представа отдел „Култура и туризъм“ е един от най- натоварените отдели в общинската адманистрация, който освен, че организир и провежда всички празници в общината, се грижи за рекламната й концепия и представането й пред света, чрез учасите в различни национални и туристически борси и други форми. През отдела минава и съществена част от подготовката на документите за включване на Долината на тракийските царе като обект от ЮНЕСКО.