Едва неколцина стари седесари дойдоха тази вечер на промоцията на новата книга на знаковия за прохождането на демокрацията в Казанлък, автор, Стефан Бакърджиев. Той представи за пръв път пред публика новия си роман „Без право на завръщане“, който е продължение на книгата му за Фердинанд от 2010-та „Ex oriente lux - От изток иде светлината, която излезе с подзаглавие „Мечтата за Константинопол“. Срещата на петдесетината верни приятели и почитатели на автора превърна представянето в откровен и аргументиран разговор за съдбата на българския национален идеал. Новият роман на Бакърджиев бе представен от историка Чавдар Ангелов, в момента, директор на Националния парк - музей „Шипка - Бузлуджа“. Дискусията сблъска две тези. Националният идеал от времето преди сто години окончателно си е отишъл, подобно на цар Фердинанд - „без право на завръщане“, счита Бакърджиев. За да напише новата си книга той е изследвал подробно първите десетилетия на миналия век от българската история. Тезата на автора на романа защити и журналистът Данаил Парнаров, за разлика от Чавдар Ангелов, който е и местен лидер на партията ВМРО. Националният идеал в някаква форма непременно трябва да се реализира, обясни Ангелов своята позиция, която е и част от идейната платформа на неговата партия.
Стефан Бакърджиев, писателят, дългогодишен главен редактор на казанлъшкото списание „Кула“ празнува 60-годишен рожден ден след два дни, изборът на днешния 10-и ноември за представянето на новия му роман, не е случаен.
Бакърджиев е едно от знаковите в града имена, свързани с прохождането на демократичните процеси в Казанлък. През първите месеци на Голямата промяна, той е активен участник в дискусиите на страниците на общинския вестник „Искра“, където защитава каузата на демокрацията, свързан е със СДС, кратко време след това Бакърджиев оглавява и общинския Отдел „Образование“. След възстановяването на общинското списание „Кула“ по негова идея, той е и негов главен редактор допреди няколко години, когато списанието спря изданието си като общинско и се пое от неправителствена организация, в която Бакърджиев също членува. Тази вечер да споделят празника на Бакърджиев дойдоха единственият казанлъшки син кмет Бончо Сарафов, познатият от времето на промените Йордан Маринов, познат като Данчо Истината, както и новият общински съветник от групата на ГЕРБ – Борис Кърчев, който е един от дарителите на проекта за издаването на романа, заедно с организацията на ВМРО.Довършване на трилогията, беше общото пожелание на публиката към автора, който призна, че началото на романите си за Цар Фердинанд, той започва, провокиран преди години от книга, която описва кървавият атентат в църквата Света Неделя в София. След размисли по темата, Бакърджиев потърсил и открил причината за антентата в процесите, резултат от провала на каузата на българския национален идеал за обединение. Идеалът за обединение умира в момента, в който се отказваме да мислим за събирането на всички българи в една държава, а се увличаме от желанието за притежание на нови територии, без да си даваме сметка за хората, които живеят там, мисли авторът на "Без право на завръщане".