Арт тандем за първи път гостува на Казанлък
Уникален подарък правят двама софийски творци и семеен тандем на Казанлък:
за първи път в Казанлък, в Шипковата къща, свои творби излагат едни от най- добрите и търсени в Европа и страната монументалисти и известен български скулптор Георги Данчев и съпругата му – художничката Невена Луканова.


Общата изложба на двамата творци няма име, но за сметка на това предлага невероятни откъм философски размисли и творчески почерк творби на Георги Данчев и изключително атрактивните, топли и с много финес живописни колажи на Невена Луканова.
Аристократичният и фин интериор на Шипковата къща в Казанлък е място, където творбите на творческия дует намират своето естествено и най- добро място за среща с ценителите на изкуството.
Сред показаните експонати са изключително въздействащата скулптурна композиция на Георги Данчев „Изповед“, пластиките „Орисници“, „Гадателката“ „ Венера“, Жълта преса“, „Похищението на Европа“, „Венера с розите“ и други.
Наситените с много душа творби на скулптора хармонично общуват с рисунките в колажи, изработени от различни материали, с невероятна техника от Невена Луканова.
Съвместната изложба на двамата творци в Шипковата къща в Казанлък, е първото им представяне пред казанлъшката публика.


Експозицията може да бъде посетена всеки ден, до края на август.
Кой е Георги Данчев?
Един от най- известните български монументалисти и скулптори, създател на десетки паметници в страната и чужбина. Завършил е Националната художествена академия в Софи, през 1975 година, специалност "Скулптура" при професор Секул Крумов.От 1976 година работи като художник на свободна практика. Член е на Съюза на художниците. Реализирал е над 20 декоративни монументални обекта - керамика, камък, бронз, както и над 22 монументални пластики в паркова среда. Работи в областта на малката пластика и рисунката. Участва в над 30 общи художествени изложби в страната и чужбина.Негови творби притежават:
Национална художествена галерия - София, Софийска градска галерия и много други галерии и частни колекции в България и чужбина Белгия, Норвегия, Германия, Италия, Украйна, Канада, Франция и Швейцария.
Живее и работи в София – България.
Коя е Невена Луканова?
Невена Луканова е художник с новаторско и експериментално мислене. Нейните колажи са съвършени и перфектни като изпълнение и дават представа за широкия потенциал на това изкуство както в естетическо, така и в технично отношение. Завършила е Националната художествена академия през 1976 година, специалност „керамика“.