3 досъдебни производства за незаконно оръжие образуваха Прокуратурите в Стара Загора и Казанлък


3 досъдебни производства образуваха Прокуратурите в Стара Загора и Казанлък, след проведената специализирана полицейска операция на 11-ти юли в района на Казанлък. Операцията бе за пресичане на престъпна дейност, свързана с придобиване и държане на незаконно оръжие и бе проведена след извършване на сделка за продажба на незаконно оръжие.
Извършени бяха претърсвания на жилища, вили и леки автомобили, на територията на Стара Загора, Казанлък и село Горно Черковище. В резултат на тези действия полицаите откриха множество незаконни оръжия и боеприпаси.
В следствие на операцията, с постановление на Районна прокуратура-Стара Загора за 72 часа е задържан турският гражданин Юксел Е., който е със статут на продължително пребиваващ в България. Привлечен е като обвиняем за незаконно държане на оръжие, престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК.
На свой ред Районната прокуратура в Казанлък е привлякла като обвиняем, също за незаконно държане на огнестрелно оръжие Кольо К., на 47 г.,който е задържан е за 72 часа.
Образувано е и досъдебно производство от Районна прокуратура-Казанлък срещу Румян Т., на 56 г., от гр. Казанлък, за престъпление чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс, също за незаконно държане на оръжие.
Под ръководството на прокуратурите продължават активните процесуално-следствени действия, разпитват се свидетели, назначени са балистични експертиза.
Припомняме, че при полицейската операция на 11-ти юли в лек автомобил м.“Опел Вектра” със старозагорска регистрация e намерен и иззет пистолет без идентификационен номер, наподобяващ “Макаров”, с монтирана муфа и шумозаглушител. От лек автомобил “Тойота”, със старозагорска регистрация, е иззет пистолет “Макаров” с пълнител и шумозаглушител. При претърсване на различни адреси в Казанлък и с. Горно Черковище са иззети общо 96 броя боеприпаси за пистолет “Макаров”, скрити над бойлер в баня, мобилни телефони, 980 лева, газов пистолет, 13 цеви, различни по калибър и дължина, огнепроводен шнур с дължина 143 см, четири броя боеприпаси, три възвратни пружини, 10 гумени шайби с отвор в средата.
Във вилна сграда в землището на с. Горно Черковище са намерени настолна бормашина, ъглошлайф, минифреза, шмиргел и металообработващи инструменти и детайли, за които предстои да бъде доказано дали са използвани в престъпната дейност.