БСП на власт: близо 39 млн. лв. ще остават за година в младите семейства с деца в Старозагорска област Тезата е на Георги Гьоков, втори в листата на БСП за България и екс-депутат, споделена пред журналисти, по време на представяне на програмата на БСП и приоритетите в нея.
„Ние сме последователни. Нашата социална политика е ясна, следваме една линия. Предлагаме социална справедливост, подкрепа на младите семейства и на възрастните хора, достойно възнаграждение на труда заяви още кандидат-депутатът Гьоков.
Той очерта няколко ключови мерки от програмата на БСП в социалната политика, които са с реален ефект върху доходите на хората.

За част от тях – приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители на деца и разширяване на обхвата на държавната помощ в началото на учебната година освен за първокласниците, и за учениците от семейства с ниски доходи от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, има и относително ясно изчисление за ефекта им на областно ниво в област Стара Загора –близо 39 млн. лв. годишно ще остават у семействата в областта.

Първо - обвързване на размера на минималната работна заплата с темпа на увеличаване на средната работна заплата. Досега не съществува такъв механизъм за увеличаването на минималната заплата.

Второ - обвързване на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години с размера на минималната работна заплата. По време на правителството на Орешарски това не можа да стане, поради несъгласие на нашия тогавашен коалиционен партньор ДПС. Сега това обезщетение е замразено на достигнатите нива при Орешарски - 340 лв., а минималната работна заплата за 2017 г. е вече 460 лв.

Трето - подкрепа на младите семейства чрез първи стъпки към семейно подоходно облагане чрез приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители на деца. Точната сметка показва, че тази мярка ще засегне близо 61 220 деца в Старозагорска област и у старозагорските семейства ще останат 36,5 милиона лева. Те едва ли ще ги спестят, а отново ще ги върнат в старозагорската икономика под формата на потребление.

Четвърто - разширяване на обхвата на държавната помощ в началото на учебната година освен за първокласниците, и за учениците от семейства с ниски доходи от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. През учебна година - 2016/2017, еднократната помощ за ученици, записани в първи клас по реда на чл.10а от Закона за семейните помощи за деца, се е разпростирала върху 2 146 деца за областта и 829 деца за Стара Загора, то след като приложим тази мярка, когато управляваме държавата, помощта ще обхване близо 8 600 деца от 1 до 4 клас включително. Само от Стара Загора това са близо 3 300 деца. Средствата са в размер на 2 150 000 лв. при условие, че не се променя размерът на еднократната помощ за тези деца. В момента тя е 250 лв. А е вероятно и нейното увеличаване, според бюджетните възможности.


Пето - плавен изход от плоския данък. Всякакво неразумно или невнимателно повишаване на данъчното облагане няма да доведе до добри последици. Затова много внимателно първоначално въвеждаме 20% данък на хората с доходи над 120 000 лева годишно - това са 10 хиляди лева месечно, включително доходите от наеми. Това, заедно с намаляването на данъка в семействата за всяко дете с по 50 лева, ще са първите стъпки за отменяне на плоския данък. Ще мислим до края на мандата и за въвеждане на необлагаем минимум. Засега това не го правим, тъй като дупката в бюджета, която ще се отвори, ще бъде огромна и в момента не можем да предложим решение откъде да я запълним. Но за 4 години мандат и това ще стане.

Един много важен момент, отнесен към възрастните хора, е преизчисляването на старите пенсии. Това е правено само от БСП през 2007 г. Изключително несправедливо е отпуснатите преди време пенсии да са в пъти по-ниски от отпуснатите сега за хора, работещи една и съща работа, само за това, че са се пенсионирали в различно време. Нашите сметки са направени върху база 2013 г. среден осигурителен доход и сме с воля да го направим това още през първата година от управлението. При старите и най-високи пенсии, пък и за почти всички, това означава увеличение с 20%.
Областен съвет на БСП - Стара Загора,

Парламентарни избори 2017
Бюлетина №10

Купуването и продаването на гласове,е престъпление!

Още политически новини,четете тук: http://www.bsp-obls-starazagora.org/