Дразни ме войнстващата посредственост и арогантност, това сподели в първото си интервю за zakazanlak.bg най- известната сега жена в България, първата жена-председател на Народното събрание Цецка Цачева.


Визитка:
Видимо освежена, въпреки натоварения й делник, с премерен стил и искрена усмивка. Първата реакция е на ..изненада. Има далеч по-меко излъчване от онова, което предполага и изисква един от трите големи и най-важни стола в държавата. Някак парламентарният „трон“ създава повече сериозност и „мачка“ жената. Тет-а-тет това усещане боде очи. Зарадва се на розите искрено, и не успя да скрие това от фотографа.
Есенно, сиво, кани се да вали.
Нямам идея дали е „женско“ времето за политиката, но някак упорито остава, човърка съзнанието ти нейното изречение: Ще дам всичко от себе си и ще взема най-доброто от другите.

Някак тази фраза бележи. Не можеш да я пропуснеш току-така.
Изречение, което всъщност е цяла житейска философия.
И някак й приляга на пъстрия и пъргав Близнашки характер, типичен за времето, в което е родена- май. При това на харизматична дата за българите- 24-ти.
Може би още оттук някъде съдбата е давала нишани на девойчето от ловешкото село Драгана... за големите пътища после.
Във времето, в което вместо народ, пак сме разделени на отбори, в търсене на фаворит, или в размахване на различни обществени и социални плашила, когато живеем като за „бой последен“, на фона на купища социологически прогнози и всякакви други предсказания, се оказа, че и три минути време могат да кажат много за един човек от голямата политика, отвъд голямата политика.

сн: със съпруга Румен Данговски

Иначе:
Името й е Цецка Цачева Данговска, и е 2 мандата председател на българския Парламент. От 20 дни и първата жена -кандидат за президент на Република България.
Юрист, съпруга на архитект и майка на един от най- талантливите млади български математици Румен Данговски.Какъв човек сте отвъд политиката?


Присъщо ми е цялото многообразие на зодията, чийто представител съм- Близнаците. Аз съм един обикновен човек, нищо човешко не ми е чуждо. Обичам да се веселя, да пея, понякога обичам да остана сама, да споделя само със себе си хубав стих, или просто да седя и да се любувам на планина.

А колко далеч отидохте, отвъд детската си мечта?

Много, много далеч. Моята детска, ученическа, осъзната мечта беше да бъда юрист, да бъда адвокат. Не съм очаквала, че ще влезна в политиката, че ще заемам поста, който заемам в момента, още по-малко, че ще участвам в такава предизборна кампания.

Как сдържате сълзите си, затова, че синът ви е далеч? Къде ги преглъщате?

Имала съм много мигове, в които сълзите са напирали. Много често не мога и не успявам да ги преглътна, но в други мигове трябва да бъда силна. Аз съм много самодисциплиниран вътрешно човек, но извън това, което се вижда аз си знам какви емоции бушуват в мен.

Какво ви беше хобито- преди сега, и сега ?Едва ли е в този смисъл на хоби, като нещо нетрадиционно и интересно. Аз обичам да бъда с моите приятели. Ако имам свободен час, обичам да бъда с мои приятели. Така че хобито ми е приятелите.

Кажете я тази рецепта за вашия прословут кекс, за който от Америка синът ви разказа.


6 яйца, като на 3-те яйца се дели жълтъка от белтъка. Разбиват се отделно жълтъци и отделно белтъците. Смесват се белтъците с половин чаша захар, жълтъците с цяла чаша. Прибавя се половин чаша брашно на белтъците и цяла чаша брашно на общата смес със жълтъците. Няколко лъжици -11 с олио и се започва реденото: един жълт пласт, след това белият с белтъците и накрая се завършва отгоре с малко какао останалото от жълтия пласт. Майсторлъкът на този кекс е изпичането. Постига се с много пъти проба- грешка, докато се получи крайният резултат.


Какво ви дразни най- много: и в политиката и отвъд нея?

Много неща ме дразнят. Войнстващият нихилизъм, войнстващата посредственост, арогантността, но аз съм много търпелив човек и човек, който прощава.