Името на Антония Славова е добре познато в Казанлък. И не само тук. Коректен и деликатен човек, перфекционист в работата си. Управител е на ЕТ „Антония Славова“. Член и настоящ председател на Инър Уийл клуб - Казанлък. Член е на Коалиция „Алтернативата на гражданите“. В плюс на нейните делови качества е усмивката й, искрена и топла, вдъхваща доверие.
Родена е в Казанлък, в семейството на Димитър и Мария Кърджилови, работили дълги години в „Арсенал“ АД. Висшето си образование завършва във ВТУ „Ангел Кънчев“ в Русе със специалност „Технология на металите“. Започва работа в „Арсенал“ АД като инженер. Първите години се доказва като професионалист в своята работа и винаги твърди, че в това отношение „Арсенал“ е ГОЛЯМА ШКОЛА. Омъжена е за Инко Славов, също дълги години работил в „Арсенал“ АД. От 1995 година двамата се ориентират към частния сектор. Имат дъщеря, син и двама внуци.


- Г-жо Славова, Вие работите в сферата на туризма. Каква е Вашата оценка за неговото състояние в Казанлък и региона през изминалата една година от обявяването на корона-пандемията до днес?
- Пандемията от коронавирус е сериозно изпитание за почти всички сектори на икономиката в България, а Казанлък и регионът не са изключение. Ясно е, че туризмът е сред най-силно пострадалите. Екскурзиите и почивките предполагат групи от хора да се събират заедно на едно място, което повечето ще избягват за определено време.
Свидетели сме как пандемията отложи официалното откриване на 27-ите Чудомирови празници, както и провеждането им на живо в седмицата от 25 март до 1 април. Домакините от ЛХМ „Чудомир“ направиха виртуални излъчвания, за да бъдем съпричастни с тези празници.
Следващото емблематично събитие за Казанлък е Фестивалът на розата. Кулминацията на този фестивал по традиция е всеки първи петък, събота и неделя на месец юни. При отмяна на ограничителните мерки Община Казанлък има готовност да проведе и традиционните Празници в Долината на тракийските царе от 27 до 30 август 2020 година. Програмата за тези празници вече е готова.
За съжаление, ограничителните мерки и новите условия за пътуване от и за България най-вероятно ще повлияят върху провеждането на тези прекрасни фестивали и събития в Казанлък и региона.


- Оптимист или песимист сте за предстоящия летен сезон?
- Аз съм оптимист, въпреки че тазгодишните очаквания за сезона сочат седемкратно свиване на броя на чуждите туристи в българските летни курорти – на фона на известно оживление на вътрешния туризъм, който сега компенсира част от загубите в туристическия бранш. Пандемията е причина за пренасочването към черноморските курорти на 80% от българските туристи, които иначе биха избрали отдих в гръцки и турски курорти. В пандемията и в кризата за задгранични клиенти печелят по-малките морски и планински градчета, защото привличат български туристи и дори бележат рекорди по заетост на легловата си база с отдавна невиждания ръст от 14%. Защо Казанлък да не е един от тези по-малки градове?


- От опита, който имате, какви са Вашите препоръки за стабилизиране на ситуацията в бранша и конкретно в Казанлък?
- Наскоро имах възможността отново да посетя забележителностите на града и региона с гости от чужбина. Не мога да ви опиша колко бях горда от факта, че тези хора, пътували безспир по целия свят, се преклониха пред богатото наследство по нашите земи. Би следвало да помислим как по-добре да представим уникалните находки и съкровища, които впечатляват всеки, който се докосне до тях. Сигурна съм, че доста българи, дори и наши съграждани, не са посещавали Долината на тракийските царе. Надявам се с новия проект „Светът на траките“ долината да се превърне в атрактивна туристическа дестинация и да спомогне за развитието на целогодишен туризъм в община Казанлък.

Среща с Филиз Чартър

- Вие сте и обществено ангажиран човек. Като дългогодишен член и настоящ председател на Инър Уийл клуб - Казанлък, какво е мястото на тази организация в живота на града?
- На 1-и февруари 2002 година съпруги на членове на Ротари клуб в Казанлък се събират около идеята за приятелство и служба в полза на обществото и създават Инър Уийл клуб - Казанлък. Така дамите от клуба стават част от най-голямата женска организация в света, създадена през 1924 г. от Маргарет Голдинг, съпруга на ротарианец. Тогава е избрано и името Inner Wheel (Вътрешен кръг), за да означи връзката с Rotary (Колелото на Ротари) с по-малък кръг, съдържащ се в него.
Децата, тяхното здраве, образование и бъдеще, са кауза за клуба още от неговото създаване. За 19-те години от своето създаване дамите от клуба инициират и подпомагат различни социални прояви – даряват апаратура за Окръжния онкодиспансер в Стара Загора, даряват инхалатори за Детското отделението на казанлъшката болница, подпомагат конкурси за учениците, които рисуват и пишат.
Подкрепа от клуба през годините получават ОБ „Искра“, ВГ „Искрици“ на НЧ „Искра-1860“ с ръководител Стефка Денева, талантливи казанлъшки деца, участващи в състезанието по информационни технологии и програмиране IT „Знайко“, малките художници от школа „Ренина“, виртуозният пианист Виктор Владков, възпитаници на музикалния педагог Мариана Мъгева, спринтьорите от СК „Пендарева“ и много други. Всеотдайна е и социалната работа на клуба – дамите подпомагат и социалнослаби студенти и абитуриенти, социалнослаби семейства, ежегодно осигуряват коледни подаръци на деца с увреждания, абонамент за печатни издания на Дом за възрастни хора в града ни.
Фондация „Сийдър“ отличи Инър Уийл клуб за иницииране и провеждане на кампании и инициативи в подкрепа на каузата "За децата на Казанлък“. Съвместно с Ротари клуб дамите участват в организирането на станалото традиционно колоездачно състезание за деца от училищна възраст, като последните две състезания са част от кампанията „Антидрога“.
Клубът стана един от първите спонсори на проекта „Рок култура“ по меморандума "В името на розата". Идеята на концерта е да се фокусира вниманието на държавата върху рушащия се архитектурен монумент на Бузлуджа и да се намерят възможности и средства той да бъде реновиран.


- Кои инициативи бихте отличили в цялостната дейност на клуба? И как се справяте в сегашната необичайна ситуация?
- Най-големият и значим за града ни проект, който дамите стартират по идея на д-р АГ Мария Георгиева, е подпомагането на фонд „Ин витро“ към Община Казанлък, създаден по инициатива на фондация „Искам бебе“, с благотворителната инициатива “Дари живот! Помогни да затупти детско сърце!“ в помощ на семейства с репродуктивни проблеми за ин витро процедури. Благодарение на събраните средства от Инър Уийл клуб през последните години се родиха 10 дечица.
Ние продължаваме своята обществена дейност и в напрегнатата пандемична обстановка – с дарение през м. май 2020 г. за Общинската болница, с което са закупени две нови реанимационни легла за нуждите на специализираното интензивно отделение за лечение на ковид-болните. През м. декември 2020 г. клубът дари пулсови оксиметри, кислородни маски тип „балон“ и постелъчно бельо за детското ковид-отделение. Събираме и допълнителни лични средства за закупуване на предпазни средства за персонала в ковид-отделението.

- Член сте и на коалиция „Алтернативата на гражданите“, която включва експерти в различни области. Какво Ви привлича в тази коалиция?
- Действително коалицията „Алтернативата на гражданите“ включва експерти от различни области. Привлякоха ме тези хора с различни интереси, обединени от идеята да се работи за благото и преуспяването на нашия град, без мисли за лично облагодетелстване. Всеки знае, че общинските съветници от коалиция „Алтернативата на гражданите“ ежемесечно даряват своите възнаграждения, за да бъдат използвани тези средства за добри дела.
През изминалата 2020 г. Коалицията бе една от първите дарители за създаването на Ученически гвардейски отряд и Ученически духов оркестър в Казанлък. Най-голямата част от даренията за ушиване униформите на младите гвардейци от ПГ „Иван Хаджиенов“ е на членовете на „Алтернативата“. Коалицията подкрепи финансово благотворителната кампания за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Членовете дариха 20 хил. лева на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ за закупуване на апаратура и за неотложни нужди в борбата с коронавируса. Продължава подкрепата за храм „Свети Пророк Илия“. С ангажираността на „Алтернативата на гражданите“ и с личното съдействие на генералния директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев, основател и ръководител на Коалицията, през май 2020 г. в село Енина бе монтиран банкомат на Банка ДСК, който е улеснение за жителите на селото и на съседните Горно Изворово и Долно Изворово. С помощта на „Алтернативата“ в Енина бе обновена Часовниковата кула, Здравната служба бе изцяло ремонтирана и преобразена, а за Коледа центърът на селото грейна с хиляди светлини. В поредицата инициативи е и подкрепата на автори и издаването на книги. Общинските съветници от групата „Алтернативата на гражданите“ продължават да подпомагат дейността на Технически колеж - Казанлък. Така нашата кауза за добро придобива реални измерения.

Коалиция "Алтернативата на гражданите"

- Ще цитирам една мисъл на Лайза Минели: „Ходя бързо. И винаги съм в движение. Винаги преследвам някаква цел“. Как смятате, това ли най-точно характеризира съвременната жена?
- Ролята на една жена в съвременното общество се определя от правото й, не само активно да работи и отглежда деца, но и да участва в социалния живот на обществото като цяло. Много съвременни жени абсолютно не искат да седят вкъщи, да се занимават само с отглеждане на деца, почистване, готвене и друго домакинство. Те искат напълно да реализират ролята си на жени в съвременния свят. Развитието и личностното израстване става важно за много прекрасни дами. Съвременната жена държи на външния си вид, т.е. тя иска да изглежда безупречно, не за да впечатли някого, а за да се чувства добре в собствената си кожа – състоянието на духа също е важно! Освен това, в съвременното общество една жена винаги се стреми към финансова независимост. Затова „бързото ходене“, „винаги да си в движение“ и не на последно място „преследването на цел“ са предпоставка за успех и мечтана реализация.