Опълченците от Казанлъшкия край „оживяват” в изложба за 3 март

Изложба „Опълченци от Казанлъшкия край“ представя Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ по случай Националния празник на България 3 март. Тя ще бъде открита на 28 февруари в 17.30 часа в мултимедийната зала на ИМ „Искра“ в Казанлък.


За експозицията отварят своите фондове музеите „Шипка-Бузлуджа“ и „Искра“, а героите – опълченци, родени и живели в Казанлъшкия край, ще „оживеят” пред съвременниците с личните си вещи, свидетелства, снимки, медали, оръжия, оригинални документи.

Много родолюбиви българи от Казанлъшкия край се включват в състава на Българското опълчение. Родените в Казанлък и Казанлъшко са общо 122 души. С този регион са свързани и имената на 45 доброволци, които се заселват тук след Освобождението.

Активни участници в Априлското въстание и в Сръбско-турската война от 1876 г., доброволците от Казанлъшкия край се включват в състава на опълчението и в най-решителните битки по време на Руско-турската война 1877-1878 г. дават скъпи жертви. След Освобождението активно участват в политическия живот на страната, защитават Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., сражават се в Сръбско-българската война. Някои от тях остават на служба в Българската земска войска и градят успешна военна кариера.

Изложбата „Опълченци от Казанлъшкия край“ представя бойната летопис на Освободителната война, която отрежда достойно място на доблестните български синове. В боя при Стара Загора на 31 юли, при отбраната на Шипченския проход през август 1877 г., в зимното преминаване на Балкана и атаката на Шейновския укрепен лагер през януари 1878 г., в многобройните схватки с врага в Котленския балкан те проявяват удивителен жертвоготовност и воля за победа.

Експозицията ще остане за разглеждане в ИМ "Искра" до 19 април 2019 година.