"Ловци на бисери" отново на старозагорска сцена На 21 и 22 март 2024 г. от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора са премиерните спектакли на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьорският прочит е на Славчо Николов, диригент е Владимир Бошнаков, сценичен дизайн и костюми ГЕНДОНИ, пластика Ромина Славова, хормайстор Младен Станев, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Солистичният състав е блестящ.

„Ловци на бисери“ е опера в три действия на френския композитор Жорж Бизе по либрето на Йожен Кормон и Мишел Каре.
Бизе започва работа над операта „Ловци на бисери“ след завръщането си от специализация в Италия през 1860 г. Либретото е написано от двама опитни автори на оперни и оперетни текстове: Мишел Каре, който е съавтор на Жул Барбие за либретата на „Фауст“ от Гуно, „Миньон“ от Тома и др., и Пиер Етиен Кормон. Във Франция интересът към източните и екзотичните сюжети по това време е голям след нашумелите произведения на Фелисиен Давид и особено след творбата му „Пустинята“. Директорът на „Театр Лирик“ предлага на Бизе, който по това време е едва 24-годишен, либретото на „Ловци на бисери“. Бизе приема и за няколко месеца завършва операта.

Действието на операта се развива в древността в Цейлон, а в центъра на сюжета са двама ловци на бисери, чието приятелство е застрашено от любовта им към една и съща жена, която от своя страна е раздвоена между земната любов и свещеническото си призвание.

Премиерата на „Ловци на бисери“ е на 30 септември 1863 година в „Театр Лирик“ при посредствен успех. Ектор Берлиоз обаче, който по това време е 60-годишен и отдавна е прекъснал критическата си дейност, оценява големия талант на Бизе и пише положителна статия за операта му; последната в живота си.

У нас „Ловци на бисери“ е поставена за пръв път в Софийската народна опера през 1927 г. Диригент е Т. Хаджиев, режисьор — Хр. Попов. Първата постановка на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе на сцената на Държавна опера-Стара Загора е на 26 януари 1957 г. Диригент – Илия Илиев, режисьор – Георги Петров, художник – Петър Русков, хормайстор – Иван Димов, балетмайстор – Фео Мустакова /гост/. Последната премиера е на 1 октомври 1986 г. Диригент – Божидар Бонев, режисьор – Веселина Манолова-гост, художник – Иван Йорданов – гост, хормайстор – Богдана Попова.