Казанлък стана първият град в България, в който гостува уникална иизключително въздейства изложба, дело на четирима украински художници.
Авторите на живописните платна са художници от Храков, създатели на творческо обединение „Буриме“. Това са заслужилите художници на Украйна Александър Лисенко, Валентин Грицаненко и Олег Лазаренко, както и заслужилият деятел на изкуствата в Украйна Александър Шехавцов.Подредените внушителни и силновъздействащи платна са създавани в България в продължение на няколко години. На тях са изобразени емблематични места от страната, както и национални символи.
Сред експонираните картини има творби с морски пейзажи, на български храмове и манастири, сред които изключителни платна на храм-паметника в Шипка, библейски притчи и други.
Откриването на изложбата събра ценители на изкуството и бизнес елита в Казанлък.Посетителите на експозицията са категорични, по отношение на силното въздействие на показаните творби и уникалността им, както и самобитният и интересен авторов почерк.
Изложбата на „Буриме“ остава в Казанлък до 29-ти ноември.
Картините са подредени в изложбената зала на Информационния център на улица „Искра“4.
Гостуването на украинските художници в България и в Казанлък е покана на Групата за приятелство с Украйна, местна фирма,предприемачът Георги Попови с любезното съдействие на Художествената галерия и Инфоцентъар в Казанлък.
Творческото обединение „Буриме“ е основано преди повече от 30 години от няколко харковски художника, като неформално обединене на независимите художници, развиващи активно свободно творчество.


За 30 години художиците от „Буриме“ са инициирали и извършили повече от 150 изложби и творчески презентации и са създали редица мащабни проекти.
Към „Буриме“ са с присъединени и художници от Израел, Германия и Полша.

* Снимките са на колегите от Kazanlak.com