„Бага-Тур” кани на Рожден ден в своя Аул
Рожденият ден на „Аул Бага-Тур” ще бъде отбелязан на 28 октомври (неделя) с грандиозна програма, която ще започне официално в 12.00 часа в комплекса в района на Зоопарк - Стара Загора. Над 80 багатури, техните семейства и приятели ще се включат в празника, облечени с традиционни старовремски одежди.


„Бага-Тур” кани всички българи от близо и далеч, които ценят старите обичаи и практики, пазят духа на предците ни и със своите действия помагат за неговото съхраняване на 3-ия рожден ден Аула, който Прабългарската школа чества през месец октомври. В единствения по рода си, определян и като феномен, Аул Бага-Тур ще бъдат представени редица демонстрации от малките и големи Багатури- мъже, деца и жени.Единствения в България комплекс „Аул Бага-Тур“ е изграден в старинен стил като възстановка на прабългарско временно укрепление - тренировъчни полигони, манеж за езда, историческа експозиционна част, тематични кътове, тронна зала и юрти. Вече трета година там се провеждат занимания по езда, стрелба с лък, историческа фехтовка, бойни умения, пресъздаване на древни обичаи, занаяти и много други. Центърът за патриотично възпитание е вдъхновен от ценностната система на старите българи.


По време на празничната програма в различните сектори, над 15 на брой, ще бъдат показани виртуозна езда, акробатики и работа с оръжия от кон, древната игра „Кок Бору“ /борба от коне/, стрелба с лък от земя и от кон, есторическа фехтовка с реално бойно снаряжение, ризници и истински оръжия, работа с оръжието бич, игри за деца – с обезопасени оръжия, древни настолни игри с кокалчета, на земя, борби, кът на занаятите – грънчарско колело, тъкачен стан, корените на българската шевица и други, средновековна кухня – приготвяне на място на хляб, прабългарски карталак и млини, древни инструменти – шамански тъпани, ритмика и песни, музей на открито – оръжия, дрехи, автентична експозиция, лекции, кът за снимки – всеки желаещ ще може да се облече и снима като древен воин.


Багатурите очакват желаещите, малки и по-големи, да се потопят в автентична българска атмосфера и за укрепят своя дух.