Сватбените ритуали, традиционни за различните етности на територията на Казанлъшка община, започва да проучва, събира, записва и дигитализира Общинска библиотека „Искра”. Как се сгодяват младите, как се сватосват техните родители, каква е сватбената церемония и каква е традицията за първите дни след сватбения ритуал, е първото от този вид проучване в общината сред българи, евреи, арменци, каракачани, турци, българомохамедани и роми, което ще бъде публикувано на сайта на библиотеката и достъпно по всяко време.


Това съобщи на пресконференция днес директорът на библиотеката Анна Кожухарова.


Изследването на целия сватбен обреден комплекс като народностен обичай, характерен за тези етноси, е проектът, по който започва работа библиотека „Искра” в партньорство с читалищата в Копринка, Крън и Шипка.


В огромната по обем изследователска дейност библиотеката разчита както на специалисти краеведи и етнографи, така и на гражданите. Екипът по проекта ще събира повествования и легенди, снимки от семейните архиви, ще записва спомени и разкази на хора, ще сканира автентични документи, така че палитрата на сватбените обичаи да стане богата и колкото е възможно по-пълна.


Всички събрани материали, включително звукови файлове с характерна сватбарска музика за община Казанлък и съседните общини Павел баня, Мъглиж, Николаево, Гурково, ще бъдат обработени и публикувани на сайта на Общинската библиотека. По този начин всеки, който желае да се запознае със сватбения ритуал на определен етност в региона, може да го направи директно по интернет. Този проект ще покаже народните обичаи в едно от най-хубавите житейски събития – женитбата.

Едновременно с това, днешните младоженци, които искат да направят сватбата си като своите предци и да възродят забравени обреди в този ден, ще могат да почерпят информация направо от извора. Идеята е също така читалищата да започнат да правят възстановки на характерни за населеното място сватби.


Проектът, носещ заглавието „На една земя, под едно небе, при изворите на живота”, се осъществява с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България”. Общата стойност на проекта е 4226 лева, от които 3378 лева са от фонда на „Глобални библиотеки”, останалата част се финансира от бюджета на библиотека „Искра”.

На снимката: Българска булка