Откриха неизвестно писмо на Чудомир


Неизвестно до момента писмо на писателя Димитър Чорбаджийски –Чудомир, е открил директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов.
За ценната находка съобщи самият той. Писмото е открито случайно, по време на други научни справки, във фонда на Държавния военен исторически архив във Велико Търново.
Чудомировото писмо е от късното лято на 1954 година и е адресирано до Иван Стойчев. Темата на писмото касае въпроса с лобното място на Хаджи Димитър.
„Това е непознато до момента писмо, за което нямаше информация в музея на Чудомир, уточни още Ангелов.

сн: Чудомир/ в. "Дума"

сн: Чавдар Ангелов


На ценната находка, която ще бъде представена със специален доклад по време на тематична конференция на 30-ти март, в рамките на тазгодишните Чудомирови дни в Казанлък, Ангелов попада случайно. Вниманието му, прелиствайки томовете архиви е привлечено от характерния Чудомиров почерк.

Историкът Чавдар Ангелов е заснел ценната реликва, която след обнародването на доклада, фотос от писмото ще бъде предоставен на ЛХМ „Чудомир“.
В момента историкът събира и информация за личността на Иван Стойчев и връзката му с Чудомир.
Непознатото и неизвестно до момента Чудомирово писмо от лятото на 1954 година е намерено по време на проучвателна работа, свързана с документация за градеж на паметник на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.