Наградата „Йеродякон Игнатий Васил Левски” за 2016 година бе връчена на казанлъшкия преподавател по физика Теодосий Теодосиев по повод днешния всенароден празник – Деня на народните будители. Наградата на името на Апостола е учредена от карловските скулптори Николина Канарова и Недко Кръстев и се връчва за духовност, хуманизъм и патриотизъм за трета поредна година. Предишните носители на отличието са проф. д-р Христо Мермерски и д-р Йонко Мермерски. Наградата, представляваща бюст на Васил Левски, изработен от самите учредители, и Почетна грамота бе връчена съвместно с фондация „Тео”.


Теодосий Теодосиев с учредителката на наградата - скулторката от Карлово Николина Канарова, която със своя съпруг Недко Кръстев е автор на множество паметници на Васил Левски в цялата страна

Наградата „Йеродякон Игнатий Васил Левски” е поредното отличие за съвременния казанлъшки будител, когото изпълнителният директор на фондация „Тео” Светлана Кирилова нарече „вечнозеления човек”, цитирайки писателя Джером К. Джером.


Теодосий Теодосиев е създател на Националната школа по физика. Негови възпитаници са участвали в 45 международни олимпиади по физика. От всички 88 страни участнички в тези състезания, само 16 са били абсолютни първенци и България е една от тях, благодарение на Теодосий Теодосиев. За 45 години национални олимпиади по физика, възпитаниците на Тео 25 пъти са били абсолютни победители. Днес стотиците негови ученици са успешни физици, математици, инженери, биотехнолози, информатици. И всичко това се случва в един малък български град без хабилитирани преподаватели и отдавна останал без научни институти.

Наградата „Йеродякон Игнатий Васил Левски” е поредното отличие, с което е удостоен казанлъшкият учител. Той е носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен, три пъти награди „Св. Неофит Рилски“, на награда „Райна Кандева“, двукратно наградата на фондация „Св.Св. Кирил и Методий“, награди от Физическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски” за най–много приети студенти, единствен учител в България, награден с почетен диплом от Българския парламент. Носител та специалната награда на БАИТ за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии за 2014 г. Тео бе избран и за Мъж на годината за 2014-а в конкурса, организиран от Дарик радио.


Тео с първата си учителка - Костадинка Димитрова, днес Почетен председател на Тракийското дружество в Казанлък

За дългогодишния си безкористен труд и издигане авторитета на България Теодосий Теодосиев е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на родния си град Казанлък.


„Не само България, светът има нужда от будители”, каза Теодосий Теодосиев, получавайки наградата на името на Васил Левски. И допълни „Нямам друг вариант, освен да давам всичко от себе си за децата, когато виждам светлината в техните очи”.

Наградата на Теодосий Теодосиев бе връчена в БХМ "Чудомир" пред десетки негови приятели и ученици. На тържеството присъства и общинският съветник от групата "Експерти за Казанлък" Владимир Чучумишев.