Креативното документално кино ... на една ръка разстояние

При това от съвсем скоро- от 8-ми септември, само на 30 километра от Казанлък, в Стара Загора пристика КинеДок.

КинеДок е нов вид международна общност, уникален по вида си филмов клуб, алтернативна платформа за дистрибуция, свързваща почитателите и създателите на креативно документално кино. В третото издание на платформата, 16 документални филма от Централна и Източна Европа ще бъдат прожектирани на повече от 20 нетрадиционни локации във всяка от 8-те държави-участници: Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Норвегия и за пръв път – България, с помощта на продуцентската и разпространителска компания „Активист 38“.


Целта на платформата е да направи авторското документално кино достъпно за по-широка аудитория чрез прожекции и дискусии на нетрадиционни места, като поддържа симбиозата между публика (без която няма да има смисъл от създаването на документални филми) и създатели на документални филми, (без които няма да има глас за хората, изживяващи интересни или трудни ситуации).
Мотото на КиноДок е : „Тези хора, тези проблеми, този жанр, тези места и тези държави не трябва да бъдат пренебрегвани!“


Проектът е организиран от Института за документално кино в Чехия (IDF) и подкрепен от Подпрограма МЕДИА на Програма „Творческа Европа“ на ЕС.Под формата на споделено преживяване, КинеДок изкарва филмовите прожекции извън рамките на традиционните кинозали и ги премества на по-разчупени места. Сред тях са както вече утвърдени мултифункционални пространства, в които регулярно се провеждат концерти, театрални и танцови спектакли, така и по-интимни и алтернативни места като клубове, кафенета, галерии, тавански помещения, спирки, параклиси и др.
Филмите не само се прожектират на неконвенционални места, но и са съпътствани от срещи и дискусии в неформална обстановка на по питие със създателите и участниците в тях.

В Стара Загора, КинеДок ще има свои прожекции до края на годината. Прожекциите на документалните филми са безплатни, като според локацията е възможно да се изиска вход, под формата на дарение в подкрепа на съществуването на мястото.

Откриването на КинеДок в Стара Загора ще бъде в петък – 8 Септември от 20.00ч. в първата партньорска локация: Къщата на Архитекта!


Програмата за Стара Загора се обновява периодично и можете да я следите тук: https://kinedok.net/bg/screenings?place=438