Конкурс за млади полиглоти
До 20 октомври всички средношколци от България и Европа, на които чуждите езици са като родни, могат да се включат в 12-тото издание на годишния конкурс „Juvenes Translatores“, организиран от Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия. Той се провежда редовно от 2007 г. насам. Целта е да популяризира чуждоезиковото обучение в училищата и да запознае младежите на възраст 17 години с работата на преводача.

Тази година юношите с афинитет към езиците ще превеждат текст на тема, свързана с културното наследство. Изборът е свързан с обявяването на 2018 г. за Европейска година на културното наследство.

Участниците ще могат да избират да превеждат измежду общо 552-те възможни езикови комбинации от 24-те официални езика на ЕС. За да се включат в конкурса, училищата трябва да преминат през двуетапен процес на регистрация. На първия етап средните училища трябва да се регистрират на следния уебсайт http://ec.europa.eu/translatores. Регистрацията продължава до 20 октомври 2018 г. на обяд и може да бъде направена на който и да било от 24-те официални езика на ЕС.

На втория етап Европейската комисия ще прикани общо 751 училища, избрани на случаен принцип, да номинират между двама и петима ученици за участие в конкурса. Учениците могат да бъдат от която и да е националност, но трябва да са родени през 2001 г. Конкурсът ще се проведе на 22 ноември и ще тече едновременно във всички участващи в конкурса училища.

Победителите — по един за всяка държава, ще бъдат обявени в началото на февруари 2019 г.