Библиотеката като лекарство

Ако се чувствате самотни, ако приятелите са ви предали, ако търсите нови пътища в живота или проблемите ви тежат повече, отколкото можете да понесете, можете да намерите решение, което е само на една ръка разстояние. При това, е лесно и приятно, без лекарски кабинети и медикаменти.

Това е новата услуга за здрави хора, имащи житейски премеждия, която предлага Общинска библиотека „Искра”. Библиотерапия или лечение чрез четене на художествена литература. Това е метод, чрез който се помага на хората да разрешат свои проблеми, да променят гледната си точка и да намерят верния път за себе си. Този метод е предназначен и за деца и младежи, които имат проблеми в училище при общуването с връстници или с усвояването на знания и други поведенчески и социални проблеми.

В Общинска библиотека „Искра” работят обучени консултанти по библиотерапия, които са готови да ви ориентират в безкрайното море от книги по определена тема и да ви препоръчат най-подходящото четиво, което ще ви помогне да се ориентирате в ситуацията и да преодолеете житейските си затруднения. Идеята е иновативна, но пък книгите са изворът на знания и мъдрост, така че методът определено би помогнал на хора, които имат нужда от морална подкрепа и вяра.

Общо 9 са консултантите по библиотерапия в казанлъшката библиотека, които ще бъдат на разположение на желаещите, които са заявили среща с тях.