"Кремона" създаде контрабас за джаз

Контрабас, създаден специално за джаз музика ще бъде един от акцентите в концерта на пловдивските джазмени от групата GIPSY JAZZ PROJECT . Те ще свирят в третата вечер от започващия този петък – 28 август, Джаз фестивал в Казанлък. Проявата е в рамките на Празниците в Долината на розите и тракийските царе. Уникалният контрабас е един от трите нови инструмента, които ще представи на казанлъшката публика, чрез джазмените от Пловдив, фабрика „Кремона“.

Контрабасът е Padilla Model, изработен е от явор и смърч, съобщи за сайта zakazanlak.bg,Елена Гамова, изпълнителен директор на „Кремона“. Контрабасът е и най-новата разработка на казанлъшката фабрика.

Освен уникалния контрабас, на който предстои и световна премиера, музикантите ще свирят на още два нови, произведени в казанлъшката фабрика „Кремона“, инструменти, които са предоставени за фестивала - класическите китари Kremona F65CW-SB, Lulo Reinhardt Daimen model. Китарите са т.н. синекурна серия, изработени са от масивно индийско розово дърво и смърч. В разработката на този модел китари участие има и внукът на легендарния китарист Джанко Рейхардт- Лулу Рейхардт, който преди две години представи и първата от този тип китари, изработена от орех и масивен смърч. Лулу Райхард е едно от лицата, които с музиката си представят инструментите на казанлъшката фирма на световните изложения.

Над 400 различни артикули струнни и щрайхови инструменти произвежда казанлъшката фабрика „Кремона“. От тази година фабриката започна производството на т.н. уестърни - китари с метални струни, към които има огромен интерес.
130 човека работят в създадената преди 91 години от Димитър Георгиев фабрика за струнни инструменти в Казанлък. 2/3 от състава й сега са майстори.
Групата "GIPSY JAZZ PROJECT", която е избрана да представи новите инструменти на казанлъшката фирма, ще радва почитателите на стойностната музика с изпълнения в т.н. стил „Мануш“. Стилът е смесица от западноевропейска циганска музика и американски суинг. Началото на концерта на площад „Севтополис“ тази неделя е от 20 часа.