Бъдещи машиностроители посетиха „Арсенал“ в Деня на бъдещето

Над 60 ученици от казанлъшките училища ОУ „Георги Кирков“ и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ посетиха „Арсенал“ АД в Деня на бъдещето, което фирмата организира за трета поредна година. В традиция се превърна идеята на фирменото ръководство вратите на най-голямото машиностроително предприятие у нас гостоприемно да се отварят, за да могат подрастващите да се запознаят на място с производствените процеси, с модерните технологии, със съвременното оборудване и с част от богатата гама изделия в продуктовата листа на дружеството.

Учениците от седмите класове на двете училища посетиха фирмения музей, който пази дългогодишната история на „Арсенал“, както и образци от последните разработки на инженерите във фирмата. Промишлените изделия и всички детайли за тях, които са хиляди разновидности, се изработват изцяло в заводите на предприятието, разказа на бъдещите машиностроители инж. Владимир Чучумишев, ръководител „Техническо развитие“ в „Арсенал“ АД. Изделията непрекъснато се усъвършенстват, като заслуга за това имат технолози, конструктори, техници, специалисти в различни области, както и внедряването на съвременно оборудване. Така например, цех 5/610 е снабден с машини с цифрово-програмно управление, които изработват изключително прецизно сложни детайли за производствените нужди на фирмата. Някои от тези машини с ЦПУ са програмирани да извършват 9, а други и 18 операции, така че от суровия материал излиза напълно готов детайл. Това обясни на любознателните седмокласници началникът на цеха Минчо Чернев. Освен това, с новите машини производителността се вдига многократно.

С посещението си в конструктивния отдел на Завод 6 – 6/120, учениците се запознаха с начините на конструиране на всеки детайл чрез разработване на 3D модел, който след това се изработва от метал в цеховете.

Целта на Деня на бъдещето и отворените фирмени врати е учениците да получат актуална представа за „Арсенал” АД, за направените инвестиции, за високите стандарти, които покрива предприятието, за възможностите за развитие на работещите тук, както и за специалната подкрепа на младите хора, чийто избор са машиностроителните професии.

Запознанството на учениците с реалното производство в огромната по своите мащаби фирма е стъпка напред в тяхното бъдещо професионално ориентиране.

Организаторите на Деня на бъдещето в „Арсенал” изказват своята благодарност към учениците за проявения огромен интерес, за тяхната любознателност и дисциплинираност.
Наред с арсеналските специалисти, които поеха отговорната задача да запознаят учениците с фирмата, като инж. Владимир Чучумишев, инж. Николай Куцаров, инж. Петко Кърлешев, Светлана Шипчанова, заслуга имат и преподавателите по специалните предмети в Механотехникума Златина Илиева и Георги Стоянов, както и учителите от двете училища - Ваня Желева и Даниела Василева от ОУ „Георги Кирков“ и Борислава Минчева от ОУ „Паисий Хилендарски“.

С Деня на бъдещето „Арсенал“ следва неотклонно една от посоките в своята фирмена политика, а именно да привлича вниманието и интереса на младите хора, да ги заинтригува, така че те да изберат машиностроенето за своето професионално развитие.