130 ученици на Професионална гимназия „Иван Хаджиенов” са преминали практическо обучение в „Арсенал” за четирите години от началото на българо-швейцарския проект за професионално образование ДОМИНО досега. 12 от тях са започнали работа в предприятието, а трима продължават своето образование във висши учебни заведения по Студентската програма на фирмата. Тази година се очаква още 6 възпитаници на Механотехникума да постъпят на работа в „Арсенал”. Учениците са от паралелките "Машини и системи с ЦПУ" и "Мехатроника".

ПГ „Иван Хаджиенов” е първата професионална гимназия в България, която въведе дуалното образование по проекта ДОМИНО, а „Арсенал” е фирмата партньор, която е приела най-много ученици за практическо обучение и е назначила на работа след завършване на средното им образование.


Това са данни, които бяха споделени на заключителната конференция на проект ДОМИНО, преминала под мотото „Дуалното образование – път на успеха” в Казанлък. Тя бе организирана от ПГ „Иван Хаджиевнов” с участието на ръководителя на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара Васил Радойновски, на представителя на „Арсенал” АД инж. Владимир Чучумишев, ръководител-отдел "Техническо развитие" в дружеството, общински съветник от "Експерти за Казанлък" и заместник-председател на Общинския съвет, на представители на останалите фирми партньори на гимназията по проекта, на директори на училища в община Казанлък, на преподаватели по специални предмети в Механото.

„Много успешен проект, при който постигнатите резултати надминаха очакванията”, каза директорът на ПГ „Иван Хаджиенов” Мариана Демирева. Тя подчерта, че гимназията е приела предизвикателството да бъде първа в България, която се включва в ДОМИНО, и благодарение на отзивчивостта на бизнеса и доброто двустранно партньорство, е показала, че този начин на образование е работещ. Добрият пример е привлякъл още училища у нас да се присъединят към проекта през следващите години. 4 години след внедряването на ДОМИНО в България той приключва, но продължава партньорството с фирмите.

Големият успех е, че дуалното образование ще продължи и след приключване на проекта, защото този модел има бъдеще, след като бизнесът намира смисъл и ползва от него, около това се обединиха присъстващите от Българо-швейцарската търговска камара, представителите на учебното заведение и на фирмите. Очаква се и да има продължение на проекта ДОМИНО 2.