Маркетинговата агенция Resonance Consultancy обяви тазгодишната класация за „100-те най-добри градове в света за 2020 година“
При съставянето на класацията са взети под внимание шест основни фактора: място, продукт, програмиране, хора, просперитет и представяне. Всеки от основните критерии включва подкатегории, някои от които са: климат, безопасност, забележителности, места за отдих на открито, университети, транспортна инфраструктура, летища, ресторанти, магазини, доход на гражданите и популярност в социалните мрежи.
Лондон
И тази година класацията е оглавена от британската столица. Трета поредна. Вече е наречена „столица на столиците“. Тя отдавна е магнит за таланти и интелектуалци. Лондон е на второ място в света по процент от населението с висше образование и на първо място в света по посещения на ресторанти, нощен живот и пазаруване. През септември месец миналата година четири лондонски университета попаднаха в класацията на 40-те най-добри университета в света.

Ню Йорк
Тази година американският град се изкачва с една позиция нагоре, в сравнение с миналогодишната класация. Манхатън достига нови висоти, а в най-новият квартал Хъдсън Ярдс има необикновена концентрация на кули. Градът е на пето място в света по брой на музеи. Тази година музеят на изкуството „Метрополитън“ навършва 150 години от своето създаване.

Париж
Тази година Париж отстъпва с едно място назад. Френската столица не загуби много от своите туристи, въпреки трудностите, които трябваше да преодолее след редицата терористични атаки и пожара на емблематичната катедрала „Нотр дам“. Градът заема първо място в категорията пазаруване, като за пръв път побеждава в тази категория Ню Йорк и Лондон. Напълно ремонтиран търговски център на три етажа ще бъде отворен близо до кулата Монпарнас, в който ще има над 100 магазина и 25 ресторанта.

Токио
Токио също отстъпва с едно място назад. Гостите на японската столица са запленени от иновациите, ефективността, мобилността, независимо от честите природни катаклизми, разтърсващи страната. В Япония инвестициите са насочени към благополучието на жителите. Парковете се смятат за жизненоважна инфраструктура за живеещите във вертикална среда граждани. През тази година възстановеното шинтоистко светилище „Мейджи Джингу“, разположено в гъста гора в центъра на Токио, отбелязва 100-годишнината си. В триизмерен свят ще се потопят посетителите на един нов музей в Токио за цифрово изкуство. Още 250 други музея има в Токио, които му носят четвърто място в света ва тази категория.

Москва
Москва се изкачва с едно място нагоре от миналогодишната класация. Столицата на Русия е „културна златна мина“ с няколко вековна традиция. Това е най-посещавания град в Instagram. Тук са разположени шедьоври на архитектурата. Катедралата „СВ. Василий“, Кремъл и Червеният площад са обявени за обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Казват, че Москва привлича с „причудливите си барове, вкусни местни ястия и дръзки модни бутици“.

Дубай
В класацията от миналата година Дубай е заемал 9-то място. Супер комбинация от „арабско наследство и луксозно пазаруване“. Градът, който с асансьор може да отведе посетителите си до върха на най-високата сграда в света. Тук е най-скъпата конна надпревара, най-високите музикални танцуващи фонтани и най-посещавания МОЛ на планетата. Най-новата атракция, открита миналата година е Cityland Mall – първият в света търговски център, вдъхновен от природата, с 200 000 квадратни метра градини на открито. Бурдж Халифа ще остане втората най-висока сграда, защото се очаква до края на годината да бъде изместена от кулата на испанския архитект Сантяго Калатрава, която ще се издигне в Дубай.

Сингапур
С едно място напред в класацията от миналата година. Финансовият център на Азия. Тук летището е атракция, примамващо не само пътници, но и туристи, които са тръгнали на шопинг. Открито миналата година новото летище Чанги е погълнало близо 2 млрд. долара. За красиви градини, гурме-ресторанти и други забележителности. Сингапур е единственото място на света, в което туристите могат да се разходят по стъклена пътека на 1 500 м. височина.

Барселона
Тази година каталунската столица отстъпва няколко позиции назад, макар да е все така в челните места в класациите на световния туризъм. В центъра на града е разположен готическия квартал, със сгради от средновековието, останали като важно наследство за града, някои даже под закрилата на ЮНЕСКО. Интересен факт е забележителната работа на архитекта Антони Гауди, чиято незавършена катедрала „Саграда Фамилия“ се строи от 1882 г. и продължава да се финансира и да днес от частни дарения.

Лос Анджелис
От 13 на 9 място през тази година. По отношение на туризма този американски град продължава да чупи рекорди с откриването на нови и нови многомилиардни инфраструктурни проекти. Регистрираният брой на туристите расте с всяка изминала година. Градът ще бъде домакин на Световната купа по футбол през 2026 г. и заедно с други градове от САЩ, Канада и Мексико – и на Олимпийските игри през 2028 г.

Рим
И Рим е с 4 места нагоре. Вечният град или Градът на седемте хълма, който 2 800-годишна история. Той винаги е привличал туристи от цял свят. Колизеумът и Арката на Константин, Ватиканските музеи, Траяновата колона, Пантеонът, Римският форум – всички те и още много други обекти са част от огромно културно, архитектурно и исторически наследство на италианската столица.