Да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронни и информационни медии в изборния ден. Това изменение в Изборния кодекс са внесли от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, съобщава http://epicenter.bg, позовавайки се на съобщение ан Националното радио.

В мотивите на вносителите се подчертава, че промяната се внася заради наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което пораждало неравнопоставеност между медиите.

Изменението е мотивирано и с данни от доклад на Централната избирателна комисия (ЦИК) в периода 2015-2017 г., че ЦИК е била сезирана с множество сигнали за публикуването и оповестяването на резултати от социологически изследвания в деня преди изборите и в изборния ден. Те се появявали в страниците на търговски електронни медии, както и чрез препращането към профила на доставчиците на такива медии в социалните мрежи, като в значителна част от случаите оповестяването на данните от социологическите проучвания се представя под формата на алегорични образи на предмети, животни, населени места и други.

Според вносителите с отпадането на забраната ще има равнопоставеност между всички медии.

В действащия сега Изборен кодекс резултатите от социологическите проучвания се оповестяват след 20,00 часа на изборния ден, а при нарушения се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв. Тези санкции обаче не могат да се налагат, тъй като в социологическите данни, които се публикуват в търговски електронни медии, не се споменават реалните имена на политическите сили.

Промените в Изборния кодекс управляващите са внесли днес, когато е последният срок за внасяне на предложения между двете четения на закона.

Предложения за изменения са внесли още от БСП, които настояват изчистване на т.нар. „мъртви души“ в публичен регистър на избирателите, а от „Воля“ имат предложение за видеонаблюдение при преброяване на бюлетините в края на изборния ден.

В първоначалния законопроект за изменение на Изборния кодекс управляващите предложиха отлагане на масовото въвеждане на машинното гласуване и премахване на номерата на партиите в бюлетината, което беше подкрепено на първо четене.От категорията

Безпрецедентна подкрепа за думите на вицепремиера Каракачанов за циганите (графики)
-1547464208.jpg

22,3% биха гласували за ГЕРБ, а 20,1% за БСП, ако изборите бяха днес, сочат ...

15 ян. 2019 | 11:47

Сергей Станишев: ГЕРБ и Патриотите се изхабяват, БСП има шанс за победа на изборите!
Снимка "Канал 3"-1547560123.jpg

Ако решението за Ф-16 е политическо, няма нужда да правиш театър, а се създава ...

15 ян. 2019 | 12:32

Министерството на правосъдието въведе онлайн регистрация за подаване на документи за гражданство
-1504266851.jpg

Новият ред цели намаляване на административната тежест за гражданите и ...

15 ян. 2019 | 16:20

Патриарх Неофит се срещна с посланиците на арабските държави у нас
Патриарх Неофит се срещна с посланиците на арабските държави у нас. Снимка БПЦ-1547560729.jpg

Приемът е завършил с надеждата срещите да продължат и в следващите години, ...

15 ян. 2019 | 15:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско и