.... носят невероятни кафтани, вплели в себе си магията и цветовете на колоритната и екзотична страна. Мароканските кафтан и такшита са от съществено значение за мароканската жена, защото те са символ на мароканската оригиналност.


Уникално ревю на национални марокански женски облекла- кафтани имаха възможност да се насладят уважилите поканата на омбудсмана на Казанлък Гинка Щерева и на посолството на Мароко у нас и лично на Н. Пр. Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко у нас.


В ролята на манекени бяха едни от най- красивите казанлъшки момичета, бъдещи абитуриентки. Специално за ревюто, най- популярната женска дреха в Мароко облече и Царица Роза 2019- Вероника Кънева. В ослепително зелено казанлъшката царица плени уважилите поканата на първия дипломат на Мароко.

Кафтанът е скъпа дреха. Заради ръчната си изработка цената му достига 5 цифрена сума в евро.

Колкото повече плътно обшити копчета и вградени скъпоценни елеменит има в кафтана, толкова по-скъп е той, а притежателката му по- знатна.


Нито една мароканска булка или жена не биха искали да носят нещо друго освен кафтан или такшита на сватби, големи светски празници и семейни тържества.
Често не мароканските дизайнери объркват кафтана и такшитата и ги наричат и двете марокански кафтан. Но истината е, че мароканските жени и стилисти правят разлика между тях.


Taкшитата е рокля от минимум две части. Тя се състои от кафтан или дфина, която се носи отдолу. И от фукия, която се облича върху него, и която е по-богата на орнаменти, бродерии, камъни и др. Такшитата обикновено се носят с Mdamma (колани) от коприна, злато или сребро, украсени със скъпоценни камъни - диаманти, рубини, сапфири и смарагди.


Кафтанът, който се носи и сам, е по-обикновен и има по-малко орнаменти. Мароканските кафтан и такшита често са отворени и прозрачни и могат да се носят със или без колан.
Традиционните шевове на мароканския кафтан и такшита са с различни орнаменти в различните райони на Кралството. Творенията, произлизащи от Фес например, се характеризират с отдавнашна оригиналност, която се смесва със сребърна или златна тел, и от която жените от града не се отказват. Стилът на столицата Рабат, известен също като махзания (официален), е уникален, защото представлява лек кафтан, напомнящ за тези, които жените са носели някога в двореца.


Много известни марокански дизайнери са се специализирали в кафтана и представят работата си по време на модните дефилета в Мароко и в други държави. Модното шоу „Марокански кафтан“, което обединява известни личности, дизайнери от цял свят и разбира се, медиите, е събитие, което се провежда ежегодно по време на изданието „Жените на Мароко“.

Мароканското кралско семейство силно допринася за запазването и развитието на облика на това традиционно облекло, съчетаващо изкуство, иновации и оригинална култура, като същевременно запазва традицията и елегантността на мароканската жена. Кафтанът сега е официалното облекло по почти всички партита и събития както в Мароко, така и в чужбина...


Ив Сен Лоран също спомогна за преоткриването и стилизирането на мароканския кафтан.