Внучка на казанлъшки музикант омая България

Видеото с малката Кристина, която впечатли стотици хиляди българи с перфектното си познаване на народните будители, продължава да бъде хит в социалните мрежи. Краткият видеоклип, който илюстрира нейните познания, бе споделен от майката на детето навръх 1 ноември и вече има близо милион гледания и хиляди споделяния. Кристина безпогрешно разпознава ликовете на Христо Ботев, Апостола на Свободата Васил Левски, Иван Вазов, Паисий Хилендарски, Хаджи Димитър и още десетина български възрожденци и просветители.

Историята с момиченцето, което е само на 1 година и половина, а вдъхнови българите от цял свят, вече дни наред разказват националните телевизии и вестници. Името на малката сладурана с впечатляваща памет е Кристина Джеджева. Да, фамилията е много рядко срещана и веднага прави асоциация с един казанлъчанин – Златин Джеджев. Малката, възпитавана в родолюбие Криси, е неговата първородна внучка, за която той щедро почерпи в края на март 2016 година. Сега Криси удивлява света със своите познания и носи безкрайна радост на дядо си Злати.

Златин Джеджев е музикант до мозъка на костите си, човек с изострена чувствителност към красивото и хармоничното. Завършил е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Занимавал се е с пеене, свири на китара и на народни инструменти. Неговата колежка, преподавателката по народно пеене Соня Владева, твърди, че е прекрасен изпълнител на гъдулка. Самият той свързва музикалните си изяви в млади години с китарата. Златин Джеджев обаче намира своето истинско призвание като диригент и композитор. Неговите златни години преминават като диригент на народния хор на Професионален ансамбъл „Загоре“. Паралелно с това, той композира непрекъснато. Друга известна казанлъчанка – хореографката Дора Петкова, е категорична: "Златин има страхотни парчета“. Преди „Мача на звездите“, организиран от Христо Стоичков на стадион „Берое“ в Стара Загора този септември, Ансамбъл „Загоре” изпълнява музикално-танцова композиция „Главанска сюита“. Хореографията е на Атанас Атанасов, а музиката – на Златин Джеджев. И до днес сериозно място във фонотеката на ансамбъла заемат негови музикални творби, превърнали се в хитове. Всъщност, именно дарбата на Златин да композира и творбите му сякаш остават непознати за неговите съграждани в Казанлък.

И още един неизвестен факт, белязан от дълбока лична драма, показва таланта и възможностите на Златин Джеджев като композитор. През 1985 година предстои да се проведат 44-ите Балкански игри в България. За домакини са избрани град Стара Загора и стадион „Берое”. Златин и неговият колега хореограф Атанас Атанасов получават най-отговорната задача да направят откриването на игрите. Междувременно, Златин заминава на турне във Враца и Мездра. Връщайки се оттам, научава жестоката новина – майка му е блъсната от автобус на пешеходна пътека на главната улица в Казанлък. Загубата е огромна и той трудно я преживява. А трябва спешно да напише музиката за откриване на Балканиадата. Хореографът Наско събира 1300 танцьори, които заминават на лагер в Гурково за подготовка, а Златин се затваря и за една нощ създава музикалната композиция. Когато на сутринта отива при танцьорите, всички са въодушевени... Откриването е грандиозно. 1300 танцьори излизат на стадиона, най-отпред вървят момичета, облечени в народните носии на държавите участнички. Изключително тържествено. И всичко това се развива под музиката, композирана от Златин Джеджев... Но и днес тази композиция звучи за казанлъчанина като Реквием. За незаменимия човек в неговия живот – майка му.

Златин Джеджев е създал десетки музикални творби, които впечатляват с характерен стил и звучене. Когато родителите на малката Кристина се женят – синът му Димитър, компютърен специалист и дизайнер, и неговата избраница Екатерина - преводач и преподавател по китайски език, Златин представя своя авторска композиция, чиято премиера се радва на успех малко по-рано - на откриването на изложбата „Женското начало” в Казанлък. Музиката е нежна и романтична, а въздействието й се допълва от стиховете на Дамян Дамянов „Не си отивай”. Гостите на сватбеното тържество са трогнати до сълзи и се изправят на крака.

И още нещо, което остава скрито за неговите съграждани. Злати има идея за химн на Казанлък. Музиката е композирана от него преди няколко години, негов е и текстът със заглавие „Мой роден край”. До този момент проектът все още чака своето време в компютъра на казанлъшкия композитор.

Обиколил света и България като музикант, работил като преподавател по музика, през последните години Златин Джеджев бе част от екипа на отдел „Култура” в общинска администрация. След това, при създаването на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък през 2015 година, беше един от първите заедно с директора Стефан Папукчиев, който работи упорито за вдъхването на живот на новия културен институт. От благоустрояването на помещенията, снабдяването с необходимото оборудване и техника, събирането на архивни материали за музейния фонд до аранжирането на изложби.

Този период в живота на Златин Джеджев внезапно приключва. По здравословни причини казанлъшкият творец се оттегля от светската сцена. Хората сякаш го забравят.


Докато неговото прекрасно продължение – внучката Кристина, не напомни, че един човек, посветил се на българското изкуство и култура, няма как да не е възпитал родолюбиви деца, а те пък от своя страна – да предадат това на своите наследници. Всъщност, Златин Джеджев, не се нуждае от специално представяне, нито се ласкае от комплименти. Той е по своему щастлив с децата си Мария и Димитър, със снаха си Екатерина – всички до един доказали се професионалисти в своята област, и най-вече – с невероятната си внучка Кристина, която омая цяла България и българите по света.