Варвара вари, Сава меси, Никола гости гощава

Света Варвара се чества на 4 декември, Свети Сава - на 5 декември, Свети Никола - на 6 декември. Народната митологията представя Св. Варвара като сестра на Свети Сава и на Свети Никола. Света Варвара и Свети Сава подготвят празника на Свети Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава".

Света Варвара се приема за покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. В някои райони на страната света Варвара е приемана за покровителка на болните деца, по-специално на заболелите от дребна шарка, затова и хората я наричали Баба Шарка. Жените месели и раздавали за здраве "къпани" питки. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце. В други райони Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременявали, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Варвара, Варя, Варадин.

Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се отличавала с особена красота.

Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт.

По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието гласи, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – двамата са поразени от мълния.

През VI век мощите на с(Света Варвара са пренесени в Константинопол.

5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца Свети Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници. Според народните вярвания, Свети Сава винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите.

В българските предания обаче най-често Сава е представена като светица - покровителка на чумата. В някои места честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола е източноримски духовник, епископ на град Мира в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите. Денят на светеца се отбелязва на 6 декември.