В Европейската нощ на учените ни срещат със създателя на първия български РС

Националният политехнически музей в София, където работи казанлъчанката Веселина Енева, се включва в Европейската нощ на учените с презентация за инж. Иван Марангозов – създателя на първия български персонален компютър. Презентацията е на д-р Младен Манев и е посветена на 95-ата годишнина от рождението на изобретателя. Тя ще бъде излъчвана онлайн на 27 ноември от 18.00 часа във Фейсбук-страницата на Национален политехнически музей / National Polytechnic Museum.

Иван Василев Марангозов (14 август 1925 – 6 февруари 1998) е български инженер. Той разработва първия български персонален компютър ИМКО-1, с който се поставя началото на производството на български персонални компютри и развитието на обучението по информатика и ИТ, чийто резултат е индустриалният бум в производството на компютри в България от началото на 1980-те.

ИМКО-1 е разработен по модел на Apple II, но не разполага с флопидисково устройство, а работи с магнетофонна лента за съхранение на данни. Единични бройки са оборудвани с дискови устройства, внесени от чужбина, а в останалите устройства са използвани касетофони.

Първият български индивидуален микрокомпютър е създаден в далечната 1980 г. Година по-късно в Лондон, на международния симпозиум по роботика, ИМКО получи световно признание като високоефективна и много перспективна разработка, изпреварила най-големите конструктори и внедрители на компютърни системи в света - фирмите IBM, ДEK и др.


Сн. Национален политехнически музей - София