Уморихме се да гледаме как връстниците ни напускат. На ред е „Мисия оставам“

Уморихме се, наистина се уморихме, да гледаме как връстниците ни, приятелите ни, близките ни са принудени да напускат своите родни места поради липсата на качествено образование, липса на работни места за току-що завършилите висше образование и още по –страшното за хората с опит- поради ниските доходи, поради липсата на здравеопазване, достъпно за всеки. Това е причината ние, младите социалисти от Балканите, днес да бъдем тук с една основна мисия- да намерим начина да останем”. Това заяви председателят на МО в БСП Николай Бериевски по време на Балканската младежка кръгла маса в Казанлък.

Той подчерта, че точно „Мисия Оставам“ е темата, която е събрала младите в навечерието на ежегодния Национален събор на левицата на Бузлуджа. Бериевски изрази надежда тази тема да не бъде е само едно мото, което да отекне във времето и пространството след приключване на днешната среща, а тя да обедини всички и с общи усилия да стане кауза- младите хора да останат в родината си.

В първата по рода си балканска среща на младите социалисти от съседните страни участва и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя приветства гостите от Словения, Сърбия, Албания, Румъния и Черна гора и заяви, че те дават "допълнителна сила на нашата Бузлуджа. Вие носите идеите и енергията на младите хора от вашите държави и заедно с нашите младежи ще обсъдим идеи, ще споделим различен опит, ще разговаряме за бъдещето ви“.

Нинова заръча на младите хора да не са "просто странични наблюдатели на чужди решения за вашия живот, а активни участници във вземането на решения и двигател на тяхното изпълнение“. Според лидерката на социалистите, "балканските леви партии са изправени пред общи предизвикателства - как да подобрят образованието на младите хора, как да намалят младежката безработица, как да създадат условия- младите хора да раждат и отглеждат децата си, да спортуват, да ядат чиста храна, да са здрави.Пред младежите от балканските страни лидерката на БСП представи и няколко интересин и полезни за младите идеи и възможности, предложени на БСП: европейскаат инициатива "културен чек", чрез който държавата дава възможност на всеки младеж до 18г. да посети концерт, да си купи книга, да иде на изложба.

Пред журналисти в Казанлък Корнелия Нинова коментира и днешното решение на Конституционния съд на страната за Истанбулската конвенци, с което конституционните съдии я обиваха за противоконституционна.

По думите й, с това решение "разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието на министър- председателя Борисов".

Пред представители на медиите тя уточни, че двама миинстри от "кабинета Борисов- на правосъдието Цецка Цачева и на външните работи -Екатерина Захариева са дали положително становище за Истанбулската конвенция и че тя не противоречи на Конституцията, което показвало отношението на цялото правителство.