Александър Проданов от Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък спечели сребърен медал в XVII олимпиада по природни науки на Европейския съюз EUSO. Тя се проведе в Алмада, Португалия. Възпитаникът на Казанлъшката математическа гимназия Александър Проданов, който сега е в 9 клас, за пореден път се представи изключително успешно на състезание в областта на природните науки.


Заедно с талантливото момче от града на розите сребърни медали в олимпиадата завоюваха още Петър Жотев от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски” и Красимир Масларов от Националната природо-математическа гимназия. Бронзови медали донесоха в родината Виктор Гилин от Националната природо-математическа гимназия, Павел Николов от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив и Васил Николов от Първа частна математическа гимназия в София. За поредната победа на българските ученици съобщи Нова тв.

Олимпиадата се проведе във Факултета по природни науки и технологии на Лисабонския университет NOVA в два кръга, а България участва с два отбора по трима ученици на възраст до 17 години. Участниците решаваха екипно експериментални задачи с изследователски характер, свързани с качествата на корка като природен материал, и използването на ресурсите на океана за добиване на енергия и за опазване на природата.

Александър Проданов е една от гордостите на Природо-математическата гимназия в Казанлък. Разностранен талант - много добър по математика, физика, химия, биология, астрономия, български език и литература, английски език. "Всичко му се отдава, от малък участва в състезания на национално и международно ниво. Сашо е в разширения национален отбор за олимпиадата по физика, където е най-малкият на възраст, има много изяви по химия, математика, астрономия", коментира директорът на гимназията Красимир Дамянов. За неговите успехи заслуги имат всички учители, които му преподават като Евгени Георгиев и Светла Стефанова по математика, Саша Чувитева по химия, Георги Бандов по физика, Стелияна Якимова по биология и други. А за много добрия английски език, който му позволява да се справя безпроблемно на международните състезания, принос има и преподавателката му по този предмет Галя Бакърджиева. Талантливото момче получава подкрепа и от училищното настоятелство с председател Донка Муканова.