Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп официално обяви национална извънредна ситуация на границата с Мексико, за да получи достъп до милиарди долари за изграждане на стената, след като Конгресът отказа финансирането на проекта.

Съобщението е на американският вестник The New York Times, цитирано от БЛИЦ.

Изданието коментира, че „политическият спор се превърна във фундаментална конфронтация за разделяне на властите“.

Пред репортери в градината на Белия дом Тръмп е обявил подписването на „декларация за защита на страната от потока на наркотици, престъпници и нелегални имигранти, идващ от югозападната граница с Мексико“, която той определя като сериозна заплаха за националната сигурност, уточнява и Фокус. Декларацията ще даде възможност на Тръмп да отклони от бюджета 3,6 млрд. долара за изграждането граничната стена. Пояснява се, че той ще изразходва 2,5 млрд. долара от програми за борба с наркотиците и 600 млн. долара от фонд за конфискация на активи на Министерството на финансите.

В съчетание с разрешените от Конгреса за стената 1,375 млрд. долара, Тръмп ще получи около осем милиарда долара, за да ускори строителството на нови бариери, да разпореди ремонти или подмяна на съществуващите бариери по границата. Така всъщност той ще може да похарчи много повече от 5,7-те млрд. долара, които Конгресът отказа да му отпусне за стената.


Решението на президента предизвиква критика не само сред демократите, но и от някои представители на Републиканската партия.

Ясно е, че демократите планират въвеждането на закон, който да блокира решението на Тръмп. Ако той получи подкрепата на републиканците, които не са съгласни с мярката на държавния глава на САЩ, документът може да бъде приет, а решението на Тръмп – блокирано. Така може да се стигне до налагането на първото вето в мандата му.

Ако тази законодателна стратегия не успее да спре Тръмп, въпросът вероятно ще бъде отнесен до съда или от демократи от Конгреса.

Представителите на Белия дом отхвърлят критиците, които предупредиха, че Тръмп създава прецедент, който бъдещите държавни глави може да използват, за да игнорират волята на Конгреса.

Президентите на САЩ са обявявали общо 58 пъти национални извънредни ситуации, съгласно закон от 70-те години на миналия век, като 31 от тях все още са в сила. Повечето от тях обаче се отнасят до чуждестранни кризи и включват замразяване на собственост или предприемане на други действия срещу национални противници.

Длъжностни лица от Белия дом поясниха, че в историята са останали само два случая, в които се обявява извънредно положение в САЩ с цел изразходване на средства без одобрението на Конгреса - веднъж от президента Джордж Буш през ноември 1990 г. по време на подготовката за войната в Персийския залив, и за втори път от сина му Джордж Буш-младши през 2001 г. след терористичните атаки срещу Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания.

И в двата случая президентите тогава са реагирали на нови събития - нахлуването на Ирак в Кувейт и нападението на „Ал Кайда“ срещу Америка.

С обявяването на извънредно положение те прехвърляха средства за военни цели. Нито един от двамата не предприе действия, специално отхвърлени от Конгреса, подчертава изданието.