Трима инвеститори искат старозагорското летищеТрима потенциални инвеститори са заинтересовани да развиват летището край Стара Загора, след като правителството го рекламира като международен каргоцентър, обслужващ Европа, Азия и Африка. Това е съобщил министърът на икономиката Емил Караниколов по време на парламентарния контрол днес, съобщава онлайн платформата ан в."Монитор".

Според министъра, "приоритет за страната ни е развитието на логистичен хъб за стоки между Европа, Азия и Африка". Караниколов е подчертал, че локацията на летището в Стара Загора е хубава. „Не е проблем да направим летище-паметник, но е хубаво да намерим оператор-инвеститор“, е уточнил мнистърът на икономиката.

Старозагорското летището няма лиценз, но има развита инфраструктура, ток, канал, вода, газ, обширни площи, предоставени включително от Министерството на отбраната.

Министърът е подчертал, че преди държавата да вземе решение, то ще бъде консултирано с обществеността в града.

Именон паметливи старозагорци днес припомниха и друг факт, свързан с летище Стара Загора: а именно, че според информации от Търговския регистър, от 2016-а година летището е заложено пред Българска банка за развитие срещу 100 млн лв.

Според Караниколов, инвеститорите вече предпочитат изградени индустриални зони.

Само за тази календарна година България с 11 места е подобрила позицията си по "свобода на икономиката" и с 11 позиции - мястото си по "дигитализация на българската икономика". Този ефект от европейските средства по линия на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/, е отчетено още по време на парламентарния контрол от министъра.