Световнопризнати казанлъшки музиканти излизат на сцената на джаз феста в Казанлък

„Джаз фест Казанлък”, който празнува 5-ия си рожден ден през 2019 година, събира виртуозни музиканти от България, Израел, Франция, Унгария и САЩ в петте фестивални дни от 28 август до 1 септември. И още една любопитна подробност – на сцената излизат четирима успели музиканти, свързани с Казанлък.

Началото на 5-ия „Джаз фест Казанлък” поставят Авшалом Ариел от Израел - вокал, и роденият в Казанлък световноизвестен баянист Красимир Щерев. Щерев работи с Виенската филхармония, Берлинския симфоничен оркестър, Филхармонията на Лос Анджелис, Лондонската филхармония, Симфоничния оркестър на Виенското радио, Солунския държавен симфоничен оркестър, Люблянската филхармония, със „Софийски солисти”. На сцената в Казанлък идва по покана на артистичния директор на Джаз феста Надя Тончева, по чиято инициатива фестивалът се организира от 2015 година.


Още едно известно име в музикалните среди, също свързано с Казанлък, ще зарадва гостите на фестивала със свой концерт. Георги Моравски - китара. В момента той живее в Мюнхен, преподавател е по музика, като в същото време изнася концерти в редица страни и прави записи за водещи немски и американски музикални компании. Неговият концерт е на 29 август.


Третият световноизвестен музикант, свързан с Казанлък, е флейтистът доц. Борислав Ясенов. Активно работи като флейтист-солист в областта на класическата музика и джаза. Гост-солист е на симфонични, камерни оркестри и джаз-формации, участва в различни камерни ансамбли. Свири с именити музиканти и в двете сфери. Концертира и реализира майсторски класове в България, Германия, Италия, Румъния, Гърция и Северна Македония. Преподавател в Музикалната академия в Пловдив. На 30 август е неговият авторски концерт. Концепцията и подборът на пиесите са направени специално за фестивала.


И четвъртият популярен изпълнител от града на розите е самият артистичен директор на „Джаз фест Казанлък” Надя Тончева - певец, пианист, аранжор, преподавател по поп и джаз пеене, член на първата у нас акапелна формация „Траяна”. Притежава забележителен тембър и диапазон от 4 октави, което й позволява да изпълнява еднакво добре джаз, блус, рок, поп музика. На 31 август гласът на Надя ще звучи в концерта Old Is Gold заедно с други популярни музиканти. Това са Александър Заберски – пиано, Михаил Йосифов – тромпет, Александър Леков – бас китара, Кристиян Желев – барабани.

„Джаз фест Казанлък” се провежда в дните на традиционните Празници на тракийски царе и основната сцена е неслучайно избрана – на амфитеатралното пространство зад прочутата Казанлъшка тракийска гробница. Гробницата с уникалните фрески в парк "Тюлбето" е под закрилата на ЮНЕСКО, а преди 7 години Световната организация призна джазовото изкуство за нематериално културно наследство.