Злато и сребро донесоха на своето училище двама възпитаника на ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък, в приключилото международно математическо състезание „Математика без граници“.


Александър Проданов от 8 клас на Математическа гимназия е златен медалист от състезанието, спечели престижното отличие в конкуренция със още 16 хиляди участника от цял свят.
За момчето, математиката и физиката са мечта, която ще преследва и в следващите си години.

сн: Александър ПетруновСребърният медал от състезанието е заслуга на деветокласника Стилиян Иванов, който мечтае да стане изявен специалист в IT сектора.

сн: Стелиян Иванов


И двете момчета, завоювали изключително ценните отличия са подготвени за участието си в „Математика без граници“ от преподавателя по математика в ППМГ „Никола Обрешков“ Евгений Георгиев.

Отличията на двете момчета са поредните в колекцията им от завоювани медали и грамоти в различни математически състезания за последните 3 години.


Паралелно с обявените резулати от международното математическо състезание Александър, Стелиян и техният съученик, еднакво вдъхновен от математиката и архитектурата Петър Хитров от 8 клас вече очакват друго международно математическо предизвикателство.

сн: Петър Хитров


Трите момчета вече изпратиха решените си задачи, по 8 на брой от всеки в различни сфери на математиката, за участие в т.н Руска олимпиада или известната Ойлерова олимпиада.
Форумът се провежда в Санкт Петербуг. Страната ни изпраща свои участници задочно, с решените от тях задачи за втора поредна година и за втора поредна година това са възпитаници на ППМГ Казанлък.
Задачите в Ойлеровата олимпиада са на високо равнище, като условията им се обявяват на английски или руски език.
Те включват различни типове задачи от алгебрата, геометирята и комбинаториката.
В т.н Руска олимпиада сили мерят млади математици от различни страни по света.
Международният финал на Ойлеровата олимпиада, провеждана във всяка една от страните- участнички за България ще се проведе през февруари догодина в Стара Загора.
Възпитаниците на Математическата гимназия в Казанлък се надяват да са сред финалистите в престижната световна математическа надпревара, която тази година бележи своето десето издание.