Синдикатите недоволстват, че основните промишлени сектори не са включени в обявения от правителството проект, според който държавата ще поема 60 процента от заплатите, за да не бъдат съкращавани работници, предава БНР.



КНСБ и КТ „Подкрепа“ смятат, че представеният преди два дни от кабинета обхват на подкрепата е силно стеснен и би засегнал едва 100 хиляди души.

В специална декларация от Индустриалните федерации на КТ "Подкрепа", адресирана до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов се казва, че "от изброените в проекта икономически дейности е видно, че за държавните институции не съществуват работниците и служителите от трите основни индустриални сектора – добивна промишленост, преработваща промишленост и производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива. Нали си давате сметка, че след отпуските ще последват масови уволнения. Хората ще загубят работните си места, не малка част от тях завинаги, защото са в рискова възрастова група", се казва в декларацията на Индустриалните федерации към КТ "Подкрепа".

Синдикалистите са категорични, че "всички сме засегнати от обявеното извънредно положение във връзка с пандемията, но питаме защо държавата е майка за едни, а за други мащеха."

В тези три сектора, забравени от правителството работят над 540 000 души.


Синдикалистите от индустриалните федерации в КТ "Подкрепа" настояват за преразглеждане на проекта на правителственото постановление. Те предупреждават, че единствено заплахата от зараза ги възпира да организират ефективни протести.

Целият текст на декларацията от Индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" може да видите тук:


Недоволството идва само часове след като от най- големия работодател в страната, "Арсенал"-Казанлък обявиха, че са уведомили Агенцията по заетостта и Бюрото по труда в Казанлък за предстояща оптимизация на числеността на работещите в дружествоот, с до 2 хиляди човека, считано от 29-ти април тази година .