Роза Дамасцена, розоберът, розопроизводството, Фестивалът на розата, Царица Роза, България и Мароко – страни на розата.

Тези общи теми събраха в Музея на розата в Казанлък приятели на Мароко и на България.
Проливният дъжд, превърнал в езеро площада пред Музея на розата, не попречи на желаещите да се запознаят отблизо с общите интереси и мостове, които свързват българския и мароканския народ, които имат и общ символ- розата.
Специално за събитието, под надслов „ България и Мароко- страни на розата“, в Казанлък пристигна на практика целия състав на Посолството на Мароко у нас, начело с Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко, Екатерина Павлова, главен редактор на списание „Дипломатически спектър“, както и представители на Сдружение „ Спектър 21 век“ .
Домакин на проявата бе омбудсманът на Казанлък Гинка Щерева и Музеят на розата.


Казанлъчани, представители на различни групи в новия Общински съвет, сред които и групата на „Алтернативата на гражданите, начело с Почетния гражданин на Казанлък Николай Ибушев, ръководители на различни общински фирми и представители на общинската администрация, уважиха поканата на омбудсмана и визитата на Н.Пр.първият дипломат на Мароко у нас.
Мини фестивалът, посветен на празника на розата в Мароко и представянето на традициите и самобитните занаяти и традиционни марокански облекла- кафтани, бе и своеобразен начин общественият посредник на Казанлък Гинка Щерева да отбележи своята първа година от втория си мандат в това си качество.


Преди да поеме поста на обществен посредник, Щерева бе част от групата на Експертите за Казанлък, които в новия Общински съвет са с името „Алтернативата на гражданите“.

Представители на третата по производство на роза дамасцена и продукти от маслодайна роза в света страна- Мароко, показа колорита и уникалността си чрез ръчно изработени сувенири и традиционни изделия от кожа и етерично- маслени продукти, на подредени специално за целта щандове. Сред тяха бяха различни продукти от прочутото арганово олио, включени в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г.



Вкусната и екзотична мароканска храна бе лично приготвена от готвача на посолството на Кралство Мароко шеф Самир.
С марокански чай от билки и традиционна мароканска музика посрещаха посетителите гостите от Мароко.
Експозиция от фотоси, показващи природното и архитектурно богатство на хилядолетното царство, подреди Нуредин Риажи.



Събитието „България и Мароко – страни на розата“, е поредната проява от инициативата на сдружение „Спектър 21 век“ - „Покажи традицията! Подари празник!“.
Срещата в Казанлък бе поредното събитие в календара на посолството на Мароко, с което се отбелязват 64-ата годишнина от Трите славни дни - Завръщането на крал Мохамед V от изгнание, Празникът на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко, 44-ата годишнина от Зеления поход и 5-годишнината на списание „Дипломатически спектър“.



В приветствието си към уважилите събитието извънреиинят и пълномощен посланик на Кралство Мароко у нас Н. Пр. Закия Ел Мидауи изрази надежда взаимоотношенията между Казанлък и Мароко да продължат чрез конкретни договорености в различни сфери и с конретен марокански град.
„Нося България в сърцето си и се надявам да бъда още дълго тук“, каза още първият дипломат на кралство Мароко.


Изключителна емоция по време на срещата, представяща традициите в Мароко, свързани с роза Дамасцена, предизвика и дефилето на национални марокански женски костюми- кафтаните.
В ролята на манекени бяха едни от най- красивите казанлъшки момичета, начело с Царица Роза 2019- Вероника Кънева.
Като реверанс към красивите казанлъчанки, мароканските домакини дадоха възможност на три от присъстващите жени от гостите на събитието да облекат традиционната женска дреха за Кралството.
Сред смелчаците бяха общественият посредник Гинка Щерева и Илияна Жекова, началник на Бюро по труда в Казанлък.
С любимия си десерт от България- печена тиква с ядки си тръгна от Казанлък Н. Пр. Закия Ел Мидауи.
Връчени бяха и подаръци от името на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.


За настроението на гостите на срещата "България- Мароко- страни на розата" се погрижиха и детската формация на ансамбъл "Арсенал" с ръководител Ваня Минчева и трио "Калина".