Единственият по рода си в страната Национален център по природо-математически науки ще бъде открит в Казанлък. Той се помещава в новоизграден корпус към Казанлъшката Природо-математическа гимназия и ще бъде открит официално на 12-и септември, вторник. За събитието в града пристига министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Новият център ще предлага възможност за обучение и допълнителни занимания на ученици от Казанлък, областа и цялата страна, с интереси в природо-математическите науки.
Центърът ще разполага с изцяло оборудвана с най-модерна съвременна техника специализирана лаборатория и кабинет по физика, специализиран кабинет по биология и химия с хранилище към него, както и с два специализирани и напълно оборудвани кабинета по информатика.


Дарението за оборудваните кабинети по информатика е направено от представител на известна казанлъшка фамилия, но пожелал анонимност. Мъжът, който е въпитаник на математическата гимназия от години живее в чужбина и има изключително престижна работа. Пожелалият анонимност спомоществотел е дарил 25 хиляди евро лични средства за закупуване на обрудване за двата кабинета по информатика.


В оборудването на кабинети и цялостния ремонт на гимназията със съществен принос са членовете на групата общински съветници "Експерти за Казанлък", подпомогнали цялостно ремонта на ПМГ „Никола Обрешков“, фирмите „М+С Хидравлик“, „Хидравлика 96“, „Кастамону България“ и Училищното настоятелство на Математическа гимназия.
В изграждането на Националния център по природни науки са осигурени над 1 млн. лева държавни средства, с помощта на Община Казанлък и лично със съдействието на кмета Галина Стоянова, както и с допълнителните над 350 хиляди лева, средства вложени от Община Казанлък за укрепващи дейности по сградата.
От ръководството на Математическата гимназия в Казанлък са изключително благодарни на всички, подпомогнали градежа на новия Център по природо-математически науки, на спомощестователите и лично на общинското ръководство, начело с кмета и заместник-кмета с ресор строителство Даниела Коева.


Националният център разполага с отделен вход, асансьор и актова зала с капацитет за повече от 100 места. Иновативни учебни дъски, видеонаблюдение и газификация са останалите екстри към изграденото ново крило на казанлъшката Математическа гимназия.

Изграждането на Националния център по природо- математически науки бе съпроводено с дълга одисея, след като на 22-ри юни 2015 година, по време на изкопни работи за градежа му, рухна част от крило на основната сграда на Математическата гимназия.


Рухването на част от сградата наложи преместването на учениците от училището седмица преди края на учебната година, а ученици и учители, бивши възпитаници на гимназията и училищното настоятелство предприеха поредица мерки за набиране на средства и възстановяване на разрушенията.
В продължение на две години учениците от ПМГ „Никола Обрешков“ провеждаха учебните си занятия в стария корпус на ПГ “Иван Хаджиенов“.
Две години по-късно мечтата на поколения математици и физици, на казанлъчани е на път да се сбъдне.
В последните дни преди официалната церемония по откриването на Националния център по природо-математически науки безценнна помощ на персонала оказват и група от най- добрите ученици на училището - бъдещите десетокласници.


Стефи Рахими, Марин Башкехайов, Стойчо Кьосев, Цветан Говедаров, Георги Георгиев, Павлин Георгиев и Цветомир Цеков са част от голяма група, подпомагаща строители и учители при преместването на част от училищния инвентар.
Освещаваното на новия Национален център по природо-математически науки в Казанълк ще извърши Старозагорският митрополит Киприан, а от училището са подготвили специални благодарствени жестове към всички, подкрепили ги в трудните моменти и в изгражденото на центъра.
Церемонията по официалното откриване на Центъра е от 10 часа.


От ръководството канят всички бивши възпитаници на гимназията, граждани и приятели на Математическата гимназия да уважава новата придобивка и тържеството по повод на нея.