Паметникът на свободата на връх Шипка, който е част от НПМ „Шипка –Бузлуджа“ бе отличен от Българския турисически съюз с приза за „Най- добър обект за 2018 година“ от 100-те национални туристически обекта, включени в иниицативата „Опознай България- 100 национални туристически обекта“.
Призът- купа и грамота бяха връчени на официална церемония в зала „Средец“ в София на директора на Националния парк –музей, докторът по история Чавдар Ангелов.
Класацията е дело на БТС, а инициативата „Опознай България- 100 нацинални туристически обекта“ съществува от 1966 година.
С известни прекъсвания тя е възстановена отново през 2003 година, по инициатива на тогавашния министър на спорта Васил Иванов- Лучано.
За изминаващата година Паметникът на свободата е посетен от над 100 хиляди души, като точната цифра ще се оповести в началото на следващата година.
„Изпращаме една силнаа година, предстои ни още по-динамична и наситена със събътия нова“, каза за zakazanlak.bg директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“. Усилията на работещите там, полагани през годината са възнаградени за предстоящите коледни празници с премии от по 450 лева.

През тази година колективът на НПМ получи още едно голямо признание- Почетната награда на Съвета на европейската научна и културна общност- "Златна значка за култура".
Освен НПМ, с отличия в 10-те различни категории, на церемонията са отличени още няколко обекта в страната, сред които Природен парк „Витоша“ и кметство Калофер.


В началото на тази година визионерът Соломон Паси и министърът на туризма Николина Ангелкова предложиха инициативата за 100-те туристически обекта от национална, да стане общоевропейска.
Кампанията за 100-те национални туристически обекта издава специални книжки, които всеки желаещ може да си закупи и да събира печати при посещение на всеки един от тях.
В момента над 80 хиляди души притежават такива книжки. Освен българи, сред тях има граждани на Дания, Германия, Сърбия, САЩ, Украйна, Франция. Почти 9 хиляди души от притежателите на такива книжки са носители на златни значки, което означава, че са събрали печати от всичките 100 национални туристически обекта в България