Откриха морбили и в Старозагорска област

Регистриран е първият потвърден случай на заболяването морбили в област Стара Загора, информира Регионалната здравна инспекция. Най-вероятно се касае за внесена инфекция, тъй като болният е приет в Клиника по инфекциозни болести веднага след завръщането си от Чехия. Случаят е от град Гурково при мъж на 49 години

РЗИ - Стара Загора, е предприела всички необходими противоепидемични мерки. Заболелият все още е хоспитализиран в Клиниката по инфекциозни болести, а контактните с него хора се наблюдават.

Предприети са действия за издирване и имунизация срещу морбили на всички деца от 13 месеца до 18-годишна възраст, които са без личен лекар и без данни за проведена имунизация. Предоставени са здравно-образователни материали на населението в Гурково относно заболяването морбили. Провеждат се информационни беседи в града съвместно с Общината и НПО „Свят без граници”.

С цел да се избегне заразяването с морбили, Здравната инспекция напомня, че при липса на данни за извършена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към лекар за ваксинация.

На всички, които са имали контакт със заболели от морбили в друга държава или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили, се препоръчва извършването на серологично изследване в медико-диагностични лаборатории за установяване на наличието или липсата на защитен имунитет срещу заболяването.

Хората, които са с липса на имунитет е препоръчително да направят една доза ваксина срещу морбили - комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола.