Най- красивата книга за България вече в "Арсенал" - акценти от новата "Трибуна"

Най-красивата книга, създавана някога за България, книга-приказка за страната ни, вече е на разположение на арсеналци.

За това пише в новия си, 165-ти брой изданието ан най- голямото дружество в региона- "Арсенал" АД, вестник "Трибуна Арсенал".Притежанието на тази книга стана възможно, след като два екземпляра от второто преработено издание на издателство Агенция ЕВРОПРЕС, с автор Румен Манов -„Приказка за България“, бе дарено на библиотеката в „Арсенал“ и на фирмения музей, лично от изпълнителния директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев.
Авторът на книгата Румен Манов също е известен дарител- на музеите в страната. Дарил е над 1000 експоната само на Регионалния исторически музей в Кюстендил.
В книгата си „Приказка за България” историкът показва икони, шевици, документи, много от които са спасени от него по битаци и бунища.

Книгата предлага синтезирана, но не спестяваща нищо от характерните дадености на всеки един район в страната и всеки един български град информация, като разказва за поминъка на хората и забележителностите им.
Казанлък има запазено място на 6 страници, в които читателите научават, както за традиционния поминък на района – розопроизводството, така и за светинята Шипка - с фотоси от началото на градежа. Те имат възможността да видят и оригинални снимки на пазарния площад в Казанлък през 30-те години на миналия век, на стара циганка-копанарка от Казанлъшко, на лимонададжия, както и снимката на Григор Пасков на берачи на орехи. Публикувани са също и уникални снимки на юнаците от казанлъшката дружина „Шипченски герой“, на група от казанлъшкото гимнастическо дружество „Юнакъ“, снимка на аеродрума в града и отличителни знаци и ордени, покани за концерт на летци от 1933 година.
По своеобразен начин в „Приказка за България“ има и арсеналско присъствие от историята на предприятието, където на стр. 245 е публикувана снимка, направена от дядото на Илина Зарова - настоящ и дългогодишен библиотекар в библиотека „Арсенал“ - известният фотограф и искрист Петър Арнаудов. Неговият публикуван фотос в книгата е на двама столетници от Казанлъшко.
Изданието е богато изпъстрено с интересни фотоси и на шевици и колани, издирени и събирани в периода от 30-те до 50-те години на миналия век от учителката от Разложкото село Баня - Росица Чуканова. През живота си отишлата си от света през 1969 г. учителка е успяла да издири и съхрани над 270 различни шевици и колани, които скоро, според автора на „Приказка за България“, ще обогатят колекциите на Националния етнографски музей.

„Тази книга е моята мечта, желание, борба, мъка, страх и време“, пише в предговора към „Приказка за България“ авторът й Румен Манов.
Според него, „тази книга е опит да си спомним за светлите, непреходни и вечни ценности, едно от които е да пишем с тези букви тези редове. Редове, разораващи пепелта на забравата. Пепелта, от която ние възкръсваме. Горди, чисти и добри. Завинаги“.
За магията и вълшебствата, събрани и оставени за Времето в „Приказка за България“, може би най-лаконични и точни са думите, казани през 1990 година от бившия зам.-главен секретар на САЩ Лорънс Игълбъргър, който пише:

„България е най-добре пазената тайна на Източна Европа“.

Дарената книга „Приказка за България“ е на два езика - български и английски. Любопитните да се докоснат до нея и да я прочетат могат да сторят това единствено и само в читалнята на библиотеката на „Арсенал“ или във фирмения музей.

Тежи повече от 10 килограма.

Освен тази любопитна информация, от новия брой на вестника, който чете Казанлък, ще научите и кой е притежател на ангелския глас в "Арсенал". За интересната история на тази невероятна жена, разказва Диана Рамналиева.

Вестникарският поглед към предстоящото национално честване на 140 годишнина от Шипченската епопея е разговор с директора на НПМ "Шипка -Бузлуджа" д-р по история Чавдар Ангелов.

"Страшното е, че след нас оставямебездуховност" е тревожната констатация на историка- патриот, по повод днешното време в родината.

От страниците на изданието предстои интересна среща и с още едно име от историята и времето-летецът и автор на една от великите книги на всички времена "Малкият Принц" - Антоян Дьо Сент Екзюпери.

Поредица от арсеналски новини за предстоящи събития и други фирмени съобщения, обобщение на големия интернет дебат за откриването на Технически колеж по машиностроене в Казанлък, както и среща с интересен млад човек от Казанлък, който ще бъде част от новите имена на бъдещето, за всичко това в новия брой на вестник "Трибуна Арсенал".


Изданието може да се чете онлайн и ТУК:


http://www.zakazanlak.bg/archive/165.pdf