Проф. Марк Саул - най-добрият учител по математика на посещение в България. Той е тук по покана на Института по математика и информатика (ИМИ) към БАН, който всяка година от 2009г до сега, избира двама български ученици за участие в престижната лятна школа на RSI, където те занимават с подкрепата на Фондация „Америка за България“.
Тазгодишната надпревара завърши и вече са известни българските участниците в RSI 2017. Това са Иван Иванов, възпитаник на Американския колеж - София и дългогодишен състезател в международни олимпиади по информатика и Таня Оцетарова, лауреат на Българския харвардски клуб и ученичка в МГ „Акад. Кирил Попов" – Пловдив. Подгласници са им Василен Цветков и Асел Исмолдаева от МГ „Д-р Петър Берон" – Варна.Благодарение на Проф. Саул български математици като Жени Сендова от ИМИ-БАН и завършилият наскоро докторска степен в Харвард и Northeastern University Антони Рангачев, участват като преподаватели и ментори в лятната школа от повече от 15 години. ЛИШ е лятна изследователска школа за талантливи ученици с изявен интерес в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Школата съчетава най-добрите практики от водещи програми за изследователска работа на ученици от средното училище, с уникалните възможности на една динамична среда за обучение. Учениците работят с научни ръководители (ментори), които обикновено са учени от Българската академия на науките, бивши възпитаници на УчИМИ - студенти в едни от най-добрите университети в света по математика и информатика.

Проф. Марк Саул е носител на Президентската награда в САЩ за най-добър учител по математика и дългогодишен директор на Научно-изследователския институт (Research Science Institute/RSI) към Масачузетския технологичен университет (MIT).

Проф. Саул проведе семинари с учители по математика в Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе и в Пловдив. Предстои посещение и във Варна.


Преди месец Казанлък също се записа сред най- добрите в българското математическо семейство, домакинставйки на европейската изложба "Жените в математиката4. за да я открият в града бяха най- добрите български математици: акад. Петър Кендеров, доц. Жени Сендова и проф. Стефка Буюклиева.