Нова мода при мъжете все по- често може да бъде забелязана в Казанлък.
Модата е в страната от преди близо две години, но в последните месеци смело я демонстрират и мъже отвъд светлините на прожекторите.

Модата е „брадата“ и в брадата. Нарича се лъмбър мода и лъмбър брада, от англ. lumber, в превод дървен, горски материал.

Феновете на този тип мода са интелигентни не само на вид, но и в действителност мъже, добре облечени и обикновено с интересни добре платени професии.
Това обикновено са мъже, работещи в сферата на информационните технологии, арт средите, често обаче има и представители на съвсем сериозни конвенционални професии- полицаи, инженери, лекари, агрономи, дори учители.
Особено модерна е сред екопоследователите и веганите.

Характерно за всички тях е че получават добри заплати. На пръв поглед изглеждат като хорски, диви хора, които обаче носят не брадви, а раници в ръце или на гърбовете си, с таблети и дурги технологични приспособления в тях. Симпатична е гледката и с дете на раменете. Което също е често срещано. В комбинация до красива млада жена, пейзажът е и вдъхновяващ.
Въпреки че изглеждат небрежни, привържениците на този тип брадата мода обичат да се придържат към определен, добре пресметнат стайлинг. Крайният резултат е да изглеждат леко груби и небрежни. Не винаги задължително носителите на лъмбър бради са млади мъже. Категорично обаче е усещането, че те са пълна противоположност на доскорошните метро сексуални мъже, които бяха странна смесица между мъж и нещо друго.

Лъмбър мъжете изглеждат „много мъже“.

Лъмбърите не са суетни и това се забелязва от пръв поглед. В същото време носят скъпо струващи и от естествени материи дрехи. Често обаче груби. Стайлингът им обикновено включва: небрежна, но добре поддържана гъста брада, обемни дрехи, карирани ризи, навити панталони, суров деним и кубинки. Това, че изглеждат като току- що излезли от гората, не значи, че лъхат на пот и алкохол. Напротив- обикновео се долавят дирите на скъпоструващ парфюми и афтършейф.
Зад грубия им външен вид, крият изтънчена и интелигентна натура.
Новата лъмбър мода при мъжете, с лъмбър брадата, започва в Холивуд и бързо заразява Щатите и Западна Европа. В момента е повсеместно явление, като вече има и хиляди последователи в Арабския свят, отвъд средите на военизираните структури.

За кратко известен лъмбър мъж бе сексапилният америкски актьор, с млиони фенки по целия свят -Джордж Клуни, чаровният Бен Афлек, както и фронтменът на U2 Боно. Актьорът от филмите „Тетрадката“ и „Първият човек“ Райън Гослинг също е известен лъмбър в мъж.
сн: Vesti

Една от първите „птички“ в този тип нова мъжка мода у нас бе журналистът Мартин Карбовски.
Лъмбър последовател е и Почетният гражданин на Казанлък през 2018 година, професорът по физика Теньо Попминчев.

сн: Личен архив- Мирамар, Военно-въздушна база в Сан Диего

сн: Поглед Инфо

Казанлък не остава по назад в лъмбър полъха. Кратка разходка по градското Стъргало ще закове мотивиращо и най- заклетия консерватор по отношение на креативността на местния мъж: лъмбъри, лъмбъри, лъмбъри.:)))