Казанлъчанката Весела Василева е една от десетте български студенти, спечелили стипендии „Хуауей ИКТ“ на фондация „Еврика”. Стипендията е по дарение на „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД за учебната 2017-2018 година и се присъжда за постигнат отличен успех. Весела е студентка в IV курс на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Библиотечно- информационни науки”. Тя е дъщеря на Красимира Стефанова-Георгиева, уважаван археолог и учен от Казанлък, която, за съжаление, неочаквано ни напусна в началото на тази година.

Освен паричното изражение на стипендията, нашето момиче получава като награда за своя отличен успех и пътуване до Китай, което ще има образователна насоченост. Награждаването на Весела и останалите отличени български младежи ще стане тържествено на 11 декември.

Фондация „Еврика” подкрепя проекти на талантливи български деца и младежи в областта на науката, техниката и предприемачеството, насърчава обучението и специализацията им, стимулира разширяването на младежкото международно научно и техническо сътрудничество.

Втората стипендия, която казанлъшкото момиче спечели също за тази учебна година, заради показани отлични резултати в следването, е на фондация „Bcouse” по програмата „Готови за успех”. Фондацията за 12-а поредна година връчва награди на отличници - бъдещи специалисти в хуманитарните и инженерните науки, компютърните технологии, медицината, финансите и други, въз основа на високия им успех от предходната учебна година, както и на отлични ученици в 12 клас. Една от всички български младежи, дали заявка за бъдещи професионални успехи, е казанлъчанката Весела Василева.

Тази година отличията буквално „преследват” красивата Весела. Наскоро тя се завърна от Рим, където заедно с 10 други студенти от Софийския университет взе участие в Деветата студентска конференция на UNICA. Домакини на събитието бяха университетите Sapienza University of Rome, University of Rome Tor Vergata, Roma Tre University и University of Rome Foro Italico. Софийският университет е един от най-активните членове на Мрежата на столичните университети в Европа (UNICA), а представянето на българската академична младеж на международния форум бе на изключително високо ниво.

В началото на ноември Весела бе избрана и за член на Студентския съвет на Софийския университет – поредното признание на нейните колеги за момичето, което не спира да върви напред.

Към нейната богата биография от тази година се прибавя и участието й в структура на ЮНЕСКО. През май тя стана член на Изпълнителния съвет на българския клуб ЮНЕСКО със задачата да събира информация за всички културно-исторически обекти в България, които ще влязат в специално разработваното географско приложение UNESCO.

Приложението ще показва какви културно-исторически забележителности се намират в дадена област или район в България, ще дава пълна информация за всеки и ще указва как туристите могат да стигнат до тях, за да ги разгледат. Работата е огромна и изключително отговорна, каза тогава председателят на клуба Кристиян Калчев, но точно затова е поверена на казанлъчанката Весела Василев, защото тя ще се справи блестящо.

Проектът на клуба цели опазване на културно-историческото наследство на България и неговото популяризиране. Ще се разработва в продължение на 5 години, като в него ще вземат участие над 1000 студенти от хуманитарни специалности под ръководството на научни ръководители от академичната общност.

Приложението на ЮНЕСКО за България ще бъде на няколко езика - освен на български, се разработва на руски, английски и немски, ще има и мобилна версия. Така Националният научно-изследователски клуб ЮНЕСКО става част от програмата „Приятели на българските съкровища” и в същото време изпълнява целите на световната организация за развитие на образованието, науката и културата.