Да бъде организиран голям международен форум, под егидата на Дипломатическия корпус у нас, посветен на розопроизводството и търговията с продукти от маслодайната роза. Форумът да е с участие на държавните инстуции на България, представители на бизнеса в този отрасъл от различните страни и кметовете на общините с традиции в розопроизводството, сред които са Казанлък и Павел баня.
Това предложи по време на делова среща в Казанлък доайенът на Дипоматическия корпус у нас Негово Превъзходителство д-р Ахмед Ал Мадбух, посланик на Палестина у нас.


Дипломатът, който от 8 години е на посланическа служба в България, бе начело на голяма делегация от първите дипломати на Китай, Азърбайджан, Судан, Индонезия, Мароко, които заедно с търговски представители от техните страни и местни розопреработватели и розотърговци, разговаряха за възможностите за сътрудничество и интересите на съответните страни в сектор „розопроизводство“.


Визитата в Казанлък, наречена условно „ По пътя на розата“, заради участието в срещата на посланиците на държави, в които има традиции в в отглеждането на маслодайни рози, бе организирана от бившия външен министър от правителството на Сергей Станишев и кмета на община Павел баня Станимир Радевски.
Дипломатите посетиха най- новата розоварна в Долината на розите „Дамасцена Роз Био“, в село Асен, фирма Гуала Клоужърс Тулс, срещнаха се с кмета на община Павел баня Станимр Радевски, приети бяха иот местне крупен предприемач.
Привествие до участниците в срещата изпрати и кметът на Казанлък Галина Стоянова.
По време на деловата среща, превърнала се в откровен разговор за розопроизводството, потенциалните възможности и проблеми в отрасъла, бе проявен огромен интерес към зеолитните минерални води, както и питейните розови води, производство на местни фирми.
Пред първите дипломати на азиатските страни бе представена за първи път и най- новата питейна розова вода, създадена у нас, само преди седмица – ROZWELL.
Водата е пилотна серия и е производство на фамилията Попови. Автор на креативиня дизайн на опаковката на новата питейна розова вода е американската дизайнерка от Калифорния Кристен Мери.

Интересът към българската розова вода за пиене е огромен в света, споделиха местни розопроизводители и розопреработватели.
По думите им, количествата, които страната ни произвежда са крайно недостатъчни, за да задоволят потребностите само на една страна от азиатския пазар.
Огромен е интересът и към розовата вода за козметични нужди. Средно по 8 евро на литър, на едро, се продава тя в момента за износ.

Два тона е произведеното през тазгодишната кампания българско розово масло, при средна цена на килограм от 10, 5 хиляди евро, каза за zakazanlak.bg Пламен Станковски, управител на фирмата „Булатарс“. Той изчисли, че от него могат да се създадат 2 милиона броя мускали с розово масло от по 1 грам. Броят мускали може да задоволи нуждите за 3-4 месеца само на една китайска провинция.


В интервю за zakazanlak.bg. Н. Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух – Посланик на държавата Палестина изрази тезата, че Розовата долина може да акумилира траен интерес на бизнеса и на туриситте и с индустрията си, на основата на производството на продукти от маслодайна роза. Това, според дипломата, може да стане основа за нови форми на целогодишен туризъм в района,освен по време на кампанията и Празника на розата. Доайенът на Дипломатическия корпус у нас е редовен гост на казанлъшкия розов празник и често посещава района.