Ден на пчеларя и Свещеномъченик Харалампий

На 10-ти февруари пчеларите отбелязват своя празник. Според старите българи, този занаят е един от най-сложните. Православната църква чества паметта на св. Свещеномъченик Харалампий и света мъченица Валентина.
Св. Харалампий бил епископ в гр. Магнезий. С делата и проповедите си той не се харесвал на тогавашната власт и бил изправен пред градския съд, за да се разкае и отрече от своя Господ.
Хвърлен в тъмница, той бил подложен на нечовешки мъки, но изцелен от раните си с Божията сила. Когато видели това чудо, много езичници повярвали в Исус и се отрекли от старите идоли. А светецът продължил да проповядва и да прави чудеса до кончината си през 198 г на 113-годишна възраст.
Според преданието, още приживе Св. Харалампий открил целебните свойства на меда, затова точно на неговия празник се освещава мед. Това е единственият ден в годината, в който в църквата се освещава мед. В денят преди празника в църквата се носи мед, който престоява там през цялата нощ. На другия ден бива осветен и не се консумира всеки ден, а се използва като ценно лекарство през цялата година.

За да се предпазят от злата чума, на 10 февруари стопанките не извършвали никаква работа. Единствено ставали рано, за да опекат обреден хляб. Украсявали го с кръст в средата, а около него пъпки /символизиращи чумата/. После го намазвали с осветен в църквата мед. От осветения мед се оставяло настрана за лек през годината.
И тъй като Свети Харалампий е и закрилник на пчелите, този ден се празнува и като ден на пчеларите.
До днес голяма част от пчелите са слабо изучени. Най-известният представител на семейството е медоносната пчела, която от древността се използва от хората с цел добив на пчелен мед. В някои части на света е развито и подвижно пчеларство, при което земеделците наемат пчелни семейства, които да бъдат настанени в близост до засетите блокове с цъфтящи култури.