Арсеналец на крака при императора


Христо Стоянов- художественият ръководител на ансамбъл „Арсенал“ и директор на едноименния Дом на културата в Казанлък ще има среща с японския император Акихито. Това съобщи самият Христо Стоянов, който ще пътува за визитата след седмица. Поводът е специален концерт който ансамбъл „Арсенал“, чийто ръководител е Стоянов ще изнесе по покана на императора в последните дни на месец септември в Токио.

сн: Ансамбъл "Арсенал"

Концертът на ансамбъла ще е пред скъпи гости на 125 император на Япония- най- отбраното японско общество, политици и посланици на различни държави, поканени лично от император Акихито, негови пирятели. Концертът на танцьорите от „Арсенал“ е и своеобразен жест на преадвене на щафетата по отношение на добрите контакти между България и Япония и в частност Казанлък, на сина на императора- принц Нарухито, който ще го наследи след неговата абдикация през април догодина.
Причината за тази висока чест към казанлъчанина и ръководения от него ансамбъл, е че през последните 20 години с дейността си стотиците си концерти на японска земя са се превърнали в своеобразни емблеми и символи на България в Япония, посланици на добра воля за приятелството между двете страни.
Специалният концерт, който ансамбъл „Арсенал“ ще изнесе в Токио, ще е по време на едномесечното поредно турне на ансамбъла там, в рамките на Дните на България в Япония.

сн: Японският император Акихито- Клуб Z

Само преди месец японското правителство и император Акихито връчиха на Христо Стоянов високоот отлчие на японската държава- Орден на Изгряващото слънце „Сребърни лъчи“. Поводът за присъждането му стана значимият принос, който има със своята работа и дейността на ансамбъл „Арсенал“ Христо Стоянов за активизиране на двустранния обмен с Япония и за задълбочаване на взаимното опознаване между двата народа. С удостояването си с високото държавно отличие на Япония, Христо Стоянов стана деветият българин и единствен казанлъчанин, носител на този престижен орден.
Общо 149 са чужденците от цял свят, притежатели на Ордена на Изгряващото слънце – „Сребърни лъчи“.

Адмирации за постигнато, здраве, енергия и вдъхновение в сърцатата ти работа!


С тези думи поздрави за изключително високото отличие, получено от Христо Стоянов, изпълнителинят директор на „Арсенал“ Николай Ибушев. На специална церемония в дружеството, пред целия ръководен състав, той поздрави Христо Стоянов за получената висока награда, която за пореден път, по респектиращ и изключително авторитетен начин доказва класата на марката „Арсенал“.
Изпълнителният директор на фирмата връчи на Христо Стоянов и специален подарък- сувенирен стар пистолет и поздравителен адрес.


Заради огромните заслуги към фирмата, единодушно Ръководството ан „Арсенал“ и фирмените структури на синдикатите решиха директорът ан ДК „Арсенал“ да е първият от общо 51-те заслужили арсеналци в тазгодишната Алея на славата в дружеството.
Жестовете и оказаното внимание силно развълнуваха директора на ДК „Арсенал“, който не сдържа сълзите си.„Без вас нямаше да съм нищо. Ако не беше „Арсенал“, нямаше да съм нищо, сподели Христо Стоянов, посветил на фирмата 42 години от професионалния си и житейски път.
Той благодари на ръководството на дружеството за изключителната подкрепа през всичките години, в които ансамбъл „Арсенал“ носи славата на Казанлък и България по света.
„Този ансамбъл го има благодарение на вас. Пазете ансамбъла, пазете „Арсенал“, каза Христо Стоянов.

Вече 20 години арсеналският ансамбъл гостува в Япония по два пъти годишно- през май и през септември. В Страната на изгряващото слънце са изнесени стотици концерти, хиляди японци научават за България благодарение на колоротния ни фолклор, чийто посланици стават арсеналските танцьори по време на Дните на България там.
Ансамбъл „Арсенал“ е създаден през 1947г. Изнесъл е над 3500 концерта в страната и извън нейните предели. В репертоара си има над 50 танцови произведения от всички етнографски области в България. Притежава един от най-богатите гардероби за национални костюми.
Фирменият ансамбъл е носител на званието „Представителен Ансамбъл на България“ и на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I-ва степен. Носител е на десетки международни награди, сред които: Златната „Нике“ – Испания, Златна ракла – Индия, Златното колие – Франция, Златната брадва-Полша, Златната ваза – Египет и още много други световни отличия.
От 1998г. танцовият ансамбъл и Арсенал АД са съорганизатори на световния български фестивал в гр. Мунаката, Япония.
Заради приноса си за развитието на двустранните отношения и на приятелските връзки между Казанлък и японските градове Христо Стоянов е Почетен гражданин на Мунаката.

Фолклористът е и член на групата "Експерти за Казанлък" от самото й създаване.