Земеделският министър Кирил Вътев брани българското розово масло Нидерландия иска да се разглежда българското розово масло в цялост заради един опасен според страната компонент. Това посочи след заседанието на Съвета на ЕС „Земеделие и рибарство“ в Люксембург земеделският ни министър Кирил Вътев, цитиран от БНР, във връзка с предложението на Европейската комисия от март етеричните масла да бъдат категоризирани като „смеси“, което създава опасност българското розово масло да попадне в категорията „опасни продукти“.
Вътев е заявил на заседанието, че отношение на етеричните масла има вековни традиции и тяхната безопасност е доказана от емпиричен опит, а в последните години - и научно. „Едновременно десет лаборатории в света са доказали безопасността на българското розово масло и на лавандуловото масло. В краен случай поне това да спасим - да се изпише някакъв алерген на етикета, но не и да бъдат разглеждани тези етерични масла като химически смеси. Розата е символ на България. Ами какво ще стане, ако на Холандия ѝ отнемат лалето. Нека не си даваме розата“, подчерта аграрният министър.
Националното радио обяснява, че, ако бъде прието предложението на ЕК, ще се изследват всички компоненти на розовото масло, като някои от тях биха могли да нарушат функциите на ендокринната система. Това означава да се въведе нова процедура за издаване на разрешение за употребата, за класификацията и етикетирането.
„Ако имало едно вредно вещество, трябвало да се разглеждат всички компоненти. Ако един компонент е канцерогенен, трябвало целият продукт да бъде обявен. Което също не е сериозно, защото е въпрос на концентрация. Дозата прави отровата, дозата прави лекарството“, коментира Кирил Вътев.