Българските туроператори алармират, че записванията за летните почивки у нас на практика са спрели. Секторът бе сериозно засегнат от пандемията, но браншът навлиза в нова криза. Представителите на бизнеса подчертават, че туристическият сектор се нуждае от положителни послания, които да насочат вниманието към страната ни.
„След започването на войната в Украйна много чуждестранни фирми, които работят с България, анулират програмите за целия летен сезон, каза Димитрина Горанова“, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.
От Западна Европа, поради създалата се несигурност в момента предпочитат дестинации в Средиземноморието. Българските туристи също започнаха по-внимателно да предприемат пътувания, не толкова заради физическия риск, колкото заради прогнозите за една много сериозна финансова криза. „През настоящия сезон от бранша ще се разчитат на българите, но и на туристи от съседните страни – Сърбия, Румъния, Северна Македония, както и на пазарите от Централна Европа“, каза още Димитрина Горанова.